България

Предупреждение! Хората от провинцията да не влизат в метрото, дебне ги голяма опасност!

  24.01.2017 12:01             
Предупреждение! Хората от провинцията да не влизат в метрото, дебне ги голяма опасност!

Полицаи от метрото масово налагат глоби на хора от провинцията, докат уж противодействат срещу тероризма. Униформените дебнат предимно за младежи, студенти или ученици, които се предполага, че са се преместили в столицата скоро и все още нямат адресна регистрация, пише в. "Телеграф". Полицейските служители, ангажирани с охраната на метростанциите спират пътници на перона и им искат лична карта, като понякога обясняват, че това е рутинна проверка във връзка със зачестилите атентати в Западна Европа и Турция.

Ако обаче личната карта е с постоянен адрес извън столицата, привикват притежатля й в стаичката си в метростанцията и го карат да даде писмени обяснения - от колко време е в града, къде живее, какво учи или работи. По закон всеки, който се премести да живее на друго място, трябва най-късно до един месец да си извади удостоверение за настоящ адрес в местната община. 

В противен случай го грози глоба. Много хора обаче не знаят това и откровено посочват, че са в София повече от един месец и не са си сменили адреса.

Униформените пък използват техните "писмени признания", за да им напишат акт, като по този начин изпълняват норматива си за брой заловени нарушители, които шефовете им изискват. 

Минималната санкция за липса на настоящ адрес е 20 лева, но може да стигне и до 200. 

Около 20 ч. вечерта жена била спряна на перона на метростанция "Младост" от полицай Шибил Личев. След уж рутинната проверка той взел личната й карта, където я накарал да напише от кога живее в София и на какъв адрес, след което й съставил акт.

Самият Шибил, който се представя като старши полицай в сектор "Метрополитен" към СДВР, се похвали, че миналата година е съставил около 130 акта за липса на адрес.