Събития

Лъчелечението в КОЦ - Враца е на европейско равнище

  23.01.2017 16:40             
Лъчелечението в КОЦ - Враца е на европейско равнище

Лъчелечението, осъществявано в Комплексен окнологичен център – Враца, е на високо европейско и световно ниво, което помага при презцизното и качествено лечение на пациентите от цяла Северозападна България. В центъра има действащ линеен ускорител, който функционира от 10 август 2015 г.

Само през миналата година през този ултрамодерен медицински апарат са преминали 897 пациенти. Заради новата апаратура в КОЦ – Враца бяха разкрити и попълнени нови работни места – назначени са по един лекар, физик и инженер по радиологична физика, както и по двама лаборанти и санитари.

„В момента очакваме закупуването на допълнителна дозиметрична апаратура, което ще допълни методиките ни за още по-качествено лечение на пациентите. Това ще повиши и капацитета ни с още 50%“, каза д-р Теодора Стефанова, началник на отделението по лъчелечение към Комплексен онкологичен център – Враца.

В КОЦ – Враца се лекуват пациенти от Северозападна България – от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, както и от всички други населени места в България, които не желаят да чакат на дълги опашки. „Листата ни от пациенти е кратка, а болните чакат не повече от седмица-две при нас, затова интересът към нашия център е толкова голям“, допълни д-р Стефанова. Тя уточни, че при спешни случаи, пациентите не чакат.

В лъчелечебния център работят доказани професионалисти и специалисти с квалификация – двама лекари със специалност „Лъчелечение“ и един специализант, двама физици със специалност „Медицинска радиологична физика“ и двама, които специализират, както и 9 лаборанти с висока квалификация.

Качеството на обслужване на пациентите не подлежи на съмнение – то е прецизно и на високо ниво, допълва д-р Стефанова и уточни, че „условията, предлагани в КОЦ-Враца, са на европейско и световно равнище“.

„Лъчелечението, осъществявано от линеен ускоритер, е един компютърно контролиран процес. Цялата информация се предава и съхранява чрез компютърна информационна система. Дозиметричните планове се съставят с помощта на планираща система. Следват необходимите дозиметрични проверки. Лъчелечението се осъществява според предписаното от лекаря задание, като се контролира от компютърна система. Зад всичко това стои обучен и квалифициран персонал“, разказа Георги Воденичарски, физик в КОЦ-Враца.

„Работата на физика е интересна и свързана с използването на сложна дозиметрична апаратура. Познанията ни са комплекс от знания в областта на физиката и медицината. Намирам професията си за перспективна и бързо развиваща се професия,“ допълни Воденичарски.

Д-р Благовест Костадинов: Помагаме на пациентите

„В този кабинет се извършва пълно анатомо-топографско планиране на пациентите. Информацията, нужна за започване на лъчелечението, идва от компютърно-томографското сканиране на пациента и ни дава ясна представа за това къде е тумора. На екрана виждаме какво е разположението и големината му, как е разположен спрямо останалите органи. Така ще повлияем максимално на самия лечебен процес.

Изпращайки високи дози в туморната формация, ние се опитваме да му повлияем, като заедно с това щадим останалите органи и тъкани.

На 26 г. съм и съм много заинтригуван от лъчетерапията. През последните години се забелязва огромен интерес към нея. Големите й възможности за лечение привличат и доста млади хора като мен. В КОЦ-Враца съм от 4 април м.г. и вече сапочнах следдипломното обучение в специалонстта „Лъчелечение“. Колегите ми са страхотни, апаратурата е модерна и дава много възможности за качествено лечение, каквито има на малко места в България“.