Събития

Отварят завещанието на починалия владика Калиник съхранявано в покоите му в специален сейф

  23.01.2017 14:37             
Отварят завещанието на починалия владика Калиник съхранявано в покоите му в специален сейф

Очакваното от мнозина не само сред врачанския клир огласяване на последната воля на починалия митрополит Калиник ще стане на първото събиране на епархийския съвет в началото на февруари. Тогава ще бъде отворено завещанието на владиката преди да започне избора на нов кандидат за митрополитския пост във Врачанската епархия.

Писменото завещание на Калиник по традиция се съхранява в специален сейф от съображения за сигурност. Малко след кончината на владиката покоите му бяха запечатани по надлежния ред в присъствието на главния секретар на Св.синод еп. Герасим. 

След приноса за 40 дни от смъртта на духовния водач на врачани, помещенията, които е обитавал ще бъдат отворени, а последната му воля ще стане достояние на свещениците. Като монах в началота на църковната си кариера Калиник е дал обет зa т.нар. нестяжение, което означава отказ  зa цял живот от мaтериaлни блaгa. Монасите обаче имaт прaво нa лични вещи, книги, произведения нa изкуството, сувенири и други неща, които могaт дa зaвещaят нa роднини или близки. Те могат да имат и спестявaния, които дa не нaдхвърлят допустимия лимит зa монaшеско удобство.

Според близки до църковните дела и приближените приживе на митрополит Калиник, вероятно ще бъдат дарени основно книги, произведения на изкуството и сувенири. Никой и сред най-близките му обаче нямат яснота каква е последната воля на владиката за материалните блага, които е притежавал приживе. Клириците са категорични, че през годините си на владишкия трон, по-голяма част от заплатата си от 3 200 лв. месечно владиката е дарявал на крайно нуждаещи се хора.  

Ако Калиник е имал отделни спестявания, те вероятно ще бъдат завещани на негови близки и за определени църковни начинания, прогнозират духовниците. Някои очакват, че в завещанието си владиката може да е посочил и предпочитанията си за свой наследник или съвет към епархийските избиратели кои кандидати сред епископите от БПЦ ще бъдат най-подходящи да поемат митрополитския пост.