Свят

Свещеник подаде оставка, след като разкритикува църквата за четене на корана

  23.01.2017 07:23             
Свещеник подаде оставка, след като разкритикува църквата за четене на корана

Един от личните свещеници на британската кралица е подал оставка, след като е разкритикувал църква в Глазгоу за това, че е позволила четене на корана по време на служба. Преподобният Гевин Ашенден заяви, че напуска позицията си, за да има повече свобода „да говори в името на вярата“, пише The Independent, цитиран от "Фокус" „След разговор с представители на Бъкингамския дворец, реших, че най-четното действие ще бъде да подам оставка“, заяви свещеникът. Г-н Ашенден е критикувал четене на Корана по време на службата за Богоявление в катедралата „Света Мария“ в Глазгоу по-рано този месец, което е целяло подобряването на междурелигиозните отношения. Студент по теология е чел част от корана, описваща раждането на Исус Христос на арабски език. Ислямът смята Христос за пророк, но не и за син божи.

Г-н Ашенден, който е бил пряко подчинен на кралицата свещеник, заяви, че това четене е сериозно нарушение. Ректорът на катедралата в Глазгоу Кевин Холдсуорт заяви, че подобни междурелигиозни четения „са се случвали и преди в други църкви и това е довело до задълбочаване на междукултурното приятелство, до знание за нещата, които са общи и към диалога“. 

„Проблемът със случилото се в Глазгоу е че, въпреки представянето му като стоеж на мостове, е направено по грешен начин, на грешно място и в грешен контекст“, смята Ашенден. „Имаше членове на паствотото, написали отворени писма, в които се оплакват за възмущението си, което са почувствали като част от общността, която е дошла да почита Христос“, добави той. 

„Поради това, че смятам за висше и праведно задължение да говоря от името на вярата аз подавам оставка“, заяви преподобният Ашенден.