Здраве

Сигурните знаци, че ще получите инсулт още днес

  21.01.2017 11:31             
Сигурните знаци, че ще получите инсулт още днес

За начало, представете си една история. Разпускате в градския парк, и изведнъж виждате, как възрастен човек спокойно се разхожда и изведнъж пада на земята. Бързате да му помогнете, но човекът казва, че всичко е абсолютно наред и просто се е спънал. Мъжът изглежда блед и изтощен, но можете да повярвате, че си е наред. За останалата част от деня, той прекарва както обикновено, а вечерта го взима линейка. Мъжът е починал от инсулт.

И ако можехте да му помогнете, като разпознаете опасността, когато е паднал, уж без причина, той би оцелял.

Но как? Как е възможно?

Невролози твърдят, че един инсулт само изглежда внезапен. В действителност, неговите симптоми могат да се видят по-рано, затова е важно да се научим да ги разбираме. И ако е така, фаталната атака може да бъде "отложена".

Тук са някои от ясните индикации, че може да пострадате всеки момент:
• Накарайте човекът да се усмихва широко. Той не ще бъде в състояние да се усмихне широко, или ще го направи с голяма трудност.
•Човек, който просто се "спъва", нека се опита да каже нещо елементарно, но по-дълго от две думи. Нека напълно и ясно каже: " Аз се препънах, но всичко е наред, не се тревожете."
•Помолете го да вдигне ръце над главата си. Пациентът ще бъде в състояние да изпълни тази задача само частично.
•Помолете го да покаже езика си. Ако го обърне на една страна или изглежда крив, веднага го заведете до болницата.
•Ако плашещият момент все още не е достигнат, но хората, близки до вас се оплакват от скованост, главоболие, виене на свят и рязък спад в зрителната острота, обадете се на Вашия лекар, да ви посети у дома. В рамките на няколко часа може да стане забележимо по-лошо.
•Други симптоми: рязък спад в зрението на едното око, внезапна и безпричинно повръщане, проблеми с координацията, внезапна загуба на съзнание. 
•Кардиолозите казват, че ако им кажете за тези знаци, най-малко 10 души, могат да бъдат спасени навреме.

Източник: zajenata.bg