Събития

В Берковица се стягат за 2 международни фестивала

  19.01.2017 14:58             
В Берковица се стягат за 2 международни фестивала

В началото на годината в Берковица започна подготовката за два международни фестивала. По традиция те се организират от общинската управа и читалище „Иван Вазов – 1872“, научи „Конкурент“.

От 1 до 4 юни ще се проведе XXV юбилейно издание на детския форум на изкуствата „Лачени обувки“. Участниците във фестивала с конкурсен характер трябва да са до 16 г., разпределени в 4 раздела - забавна песен, модерни танци, детски театър и рисунка. Три възрастови групи за индивидуалните изпълнители и конкурс за вокални състави ще има в раздела за забавна песен. Участниците тази година ще рисуват на тема „Детско царство“ като трябва да изпратят творбите си до 15 май.

Иначе 8 май е крайният срок за заявяване на участие във фестивала. Изпълнителите ще бъдат оценявани от професионално жури. Гала концертът ще е на 3 юни вечерта. Организаторите предвиждат съпътстващи прояви, които ще бъдат посочени в програмата.

В града под Ком започна подготовката и на международния фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува“, който ще се проведе на 2 и 3 септември 2017 г. в Берковица. Целта на събитието е популяризиране на българския фолклор - градски, автентичен и обработен.

Фестивалът няма конкурсен характер. Участниците имат възможност за изява в разделите: градски фолклор; духови, жанрови и сватбарски оркестри; фолклорно танцово изкуство; народни песни; народни обичаи, легенди и гатанки; показ на народни носии; фолклор на етнически групи; обработен фолклор. Няма ограничение на възраст и етническа принадлежност. Необходимо е участниците да имат табели и/или транспаранти с герба на населеното място или лого за дефилето. Всички групи и състави трябва да изпратят най-късно до 14 август заявка за участие.

Подробна информация за регламента на фестивалите, бланки за участие и контакт с организаторите може да се получи от официалния сайт на Oбщина Берковица– www.berkovitsa.bg.