Събития

Хайтов: Служебното правителство трябва да организира и проведе честни избори

  18.01.2017 09:35             
Хайтов: Служебното правителство трябва да организира и проведе честни избори

„Служебното правителство, сформирано от новоизбрания президент Румен Радев, по Конституция има една-единствена задача – да организира и проведе честни и демократични парламентарни избори“, това заяви Явор Хайтов в коментарното политическо предаване по БНТ-1 „Референдум“ снощи /17 януари/. Врачанският депутат беше поканен в качеството си на заместник-председател на 43-о Народно събрание, а в студиото бяха останалите му колеги от трибуната на парламента.

„Невъзможността да излъчи правителство е основният проблем на настоящия парламент“, каза още той. Според Хайтов, ако президентът Росен Плевнелиев е бил връчил проучвателен мандат на „Народен съюз“, а не на Реформаторският блок, шансът за съставяне на нов кабинет в рамките на настоящия парламент е бил по-голям.

Заместник-председателят на „Народен съюз“ припомни препоръките на Венецианската комисия, според която изборното законодателство не се променя поне 1 година преди провеждането на избори. Така той отговори на хипотезата било ли е необходима промяна в последните дни на народното събрание на избирателната система.

По време на дебата в студиото Хайтов се съгласи с резултати от анкета сред зрителите на БНТ-1, че в настоящия парламент контролът над изпълнителната власт е бил занижен, от което е пострадал авторитета на парламента. „Напоследък - и последния петък, и предпоследния, министрите от кабинета на дойдоха на редовния парламентарен контрол, което води до още по-нисък рейтинг на Народното събрание", каза още Хайтов.