България

Пет начина да се справите след разхищенията по празниците

  17.01.2017 15:54             
Пет начина да се справите след разхищенията по празниците

Активното пазаруване покрай Коледа и Нова година определено ви е оставило с поизтънена банкова сметка, пише profit.bg. Възможно е да сте се насладили максимално на прекрасното време в компанията на роднини и приятели и да сте се поглезили...

Разбирате за какво говорим - да купите това, да купите онова, защото го заслужавате, краят на годината е и закъде да пестите...

Сега обаче вероятно усещате нещата иначе. Попрекалили сте. Дори може да се каже, че това ви носи особен тип махмурлук... финансов.

Да, направили сте малко излишни харчове, но това не означава, че не можете да направите нищо по въпроса. Следвайте няколко стъпки и ще успеете да оздравеете финансово.

1. Оценете щетите

Колкото и да не ви се иска, трябва да се върнете към банковата си сметка и да разберете какво точно сте похарчили в повече. Защо? Защото е налице проблем, но е важно да определите какъв точно е той.

Освен това е желателно да напишете всичко на хартия. По този начин ще разполагате с ясна представа за ситуацията.

2. Съставете реалистичен план за възстановяване на щетите

Време е да отстраним щетите.

Да кажем, че сте профукали спестени пари за ремонт. Сега се налага да ги върнете. Като знаете какъв е бюджетът ви месечно, разпределете сумата на няколко месеца, в рамките на които да поправите стореното зло. 

Понякога обаче това не е реалистичен план, ако имате намерение да заделяте немалка сума от приходите си.

Затова предлагаме да не се изхвърляте и да фиксирате по-малка сума. Периодът ще е по-дълъг, но пък целта – по-осъществима, тъй като е по-малък рискът да се откажете.

Каквото и да решите, напишете го на лист, бъдете конкретни по отношение на срока и начина на пестене.

3. Стимулирайте приходите в краткосрочен план

Нелоша идея е да позаработите малко повече пари в краткосрочен план. Напънете се, но елиминирайте онази неприятна грешка с харченето на пари по празниците.

Тези допълнителни усилия са онези пари, които ще помогнат да внесете баланс във финансовите дела, без да ограничавате месечните си разходи.

Потърсете възможности за гледате на деца, почасова работа в магазин, промоутърство и т.н. А защо не да продадете вещи, които не използвате с години?

4. Съкратете разходите в краткосрочен план

Осъзнавате, че трябва да орежете харченето през следващите няколко месеца. Този момент е труден, тъй като усещате, че е нещо като наказание.

Не гледайте на нещата по този негативен начин! Именно това ви спира, за да успеете! Мислете за случилото се като за предизвикателство. Научете се да се забавлявате, докато пестите. Открийте събития и места, на които можете да бъдете, без да плащате за вход.

Отидете на пикник, вместо на заведение - когато навън е топло, разбира се. При всички положения се уверете, че пестите пари, независимо какво правите.

5. Открийте първопричината за охарчването

Лесно е да установите, че сте похарчили повече, отколкото е трябвало. Умеете ли обаче да си обясните защо се е случило това? Добре е да го можете, защото така ще избегнете нов критичен момент с финансите.

Възможно е отговорът да се крие във факта, че прекалено дълго време сте се ограничавали – т.е. не сте могли да си купувате това, което искате.

Или пък начинът ви на живот изисква повече средства, отколкото в момента можете да си позволите.

Открийте първопричината и ще разберете от какво всъщност се нуждаете. Определете колко често допускате една и съща грешка. Щом изясните това, измислете начин да го коригирате. Важно е да излезете от порочния кръг!