Събития

Михаил Миков: Постъпих морално и почтено като отказах коалиция с ГЕРБ

  17.01.2017 15:38             
Михаил Миков: Постъпих морално и почтено като отказах коалиция с ГЕРБ

Михаил Миков представи във Видин отчет за работата си като народен представител в 43-то Народно събрание.

„Преди две години, като водач на листата на БСП Лява България, но и като председател на БСП, поех конкретни ангажименти към вас.  Ангажименти, които могат да се реализират, когато една партия е на власт“, отбеляза Михаил Миков. Народният представител от левицата припомни, че вотът на избирателите на 5 октомври 2014 г. отреди мястото на БСП в опозиция.

„Въпреки това ние можехме да влезем в управлението. Предложението за общо коалиционно правителство дойде от Бойко Борисов, който предложи министерски постове за БСП, а на мен – да бъда председател на 43-то НС. Желание за коалиция с ГЕРБ имаше и сред част от колегите в БСП. Затова смятам, че най-важното решение в мандата на 43-то НС, което успях да защитя като председател на БСП и на парламентарната група на БСП, бе решението да останем в опозиция“, подчерта социалистът.

„На първото заседание на парламента на 27 октомври 2014 г.  с декларация обявих, че БСП Лява България ще бъде опозиция и социална алтернатива на дясното. Дали БСП трябваше да приеме оферта за съучастие в политика, която отрича като цели, стил и методи на управление, да приеме партньорство за дясна политика, бе принципен въпрос. Времето показа, че това е била правилната позиция. Ако се бяхме полакомили за трошиците на тази власт, щяхме да загубим политическата си идентичност и да предадем вашето доверие. Защото това щеше да е безпринципна коалиция в името на властта, без да имаме възможност да изпълним ангажиментите за лява политика, заради които ни бяхте гласували доверие“, подчерта Миков.

„Днес заставам пред вас със съзнанието, че съм постъпил морално и почтено и не съм ви излъгал“, категоричен бе социалистът.

По-важните акценти в парламентарната му дейност са свързани с борбата с бедността и неравенствата, демографската катастрофа, пенсионната реформа, здравеопазването, образованието, борбата с монополите и защитата на родното производство, бежанската криза, усилията за отмяна на санкциите срещу Русия и за приемане на национална позиция по конфликта в Украйна, срещу безотговорното решение за поемане на нов държавен дълг от 16 млрд. лв.

Миков отбеляза, че е вносител на 34 законопроекта, 22 проекта за решения и два проекта за декларации на НС и припомни за ролята си във внесения вот на недоверие за здравната политика на кабинета „Борисов 2“, както и за инициирането на искания до Конституционния съд. Той е и направил две искания за изслушване на министри, три питания, 29 въпроса и шест въпроса в блиц-контрола. 

„Макар че влязох в 43-то НС от друг район, в този мандат бях избран за народен представител и от Видински избирателен район с най-много преференции, за което благодаря. Родният ми край остана в полето на моята парламентарна дейност и положих усилия за оказване на натиск върху управляващите за решаване на част от проблемите на региона. Затова дължа отчет и на хората от Видинска област, които ме подкрепят през годините“, заяви Михаил Миков.