Събития

Лом може да укрепва свлачища с европари

  17.01.2017 15:35             
Лом може да укрепва свлачища с европари

Общо 63 милиона лева по програма „Околна среда” са заделени за укрепване на свлачища. Община Лом може да се възползва от този ресурс и да кандидатства, защото е районът с най-много действащи свлачища, съобщиха експерти.

В средата на декември се активизира свлачището край Орсоя. Кметът Пенка Пеинкова тогава сигнализира регионалното министерство, “Геозащита Плевен“, Агенция “Пътна инфраструктура“, областния управител Ивайло Петров и настоя за спешен оглед.

За първи път свлачището се раздвижи през 1980 г. и помете половината от Орсоя. Размина се без жертви, но много къщи бяха разрушени. Селото бе заличено от картата, а пострадалите – обезщетени, но и днес в напуканите си домове живеят около 50 пенсионери.

Общо 36 пък са свлачищата на територията на община Лом, а в цялата област Монтана броят им е 50. Най-тежко е между селата Сливата и Орсоя, около Добри дол, Долно Линево и Трайково.

Девет са регистрираните свлачища в град Лом. Те са в три квартала - “Боруна”, “Младеново” и “Хумата”. В първите два е забранено жилищното строителство.