Събития

Трима врачани са в класация на „Forbes“

  17.01.2017 15:33             
Трима врачани са в класация на „Forbes“

Трима врачани са сред 7-те българи, включени във втората поредна селекция „30 под 30“ за цяла Европа на водещото списание в деловия свят - „Forbes“. В нея влизат най-ярките млади предприемачи, новатори и носители на промяната - 29-годишните Емилиян Кадийски и Илиян Димов, както и Теодор Константинов на 23 г., които са създатели на „Враца Софтуер Общество“. Те са отличени в категорията „Социално предприемачество“. Проектът им цели създаване на IT-общество в областния град чрез безплатна 9-месечна обучителна програма и различни събития.

Основателите на „Враца Софтуер Общество” са отличени в престижната класация след селекция сред повече от 1 000 онлайн номинации и чрез проучване на екип от репортери „Форбс“ от цяла Европа. Финалният подбор от 30 социални предприемачи от Стария континент е направен след оценка от панел от международни експерти и гласуване на жури.

Емилиян Кадийски, Теодор Константинов и Илиян Димов основават „Враца Софтуер Общество“ през 2014 г. с мисията да създадат IТ-общество в града, което чрез качествено образование да даде възможност на врачани да работят предизвикателна и добре платена работа в родното си населено място. За целта вече трета поредна година те организират безплатна 9-месечна обучителна програма по програмиране и си сътрудничат с местни училища.

„Радваме се, че получаваме подобно международно признание. Щастливи сме, че успяваме да въвлечем повече хора в дейностите ни. През 2016 г. по проекта работиха основно страхотните лектори Милена Томова, Тито Кръстев и новите попълнения Ева Тодорова, Лилия Михайлова и Тонко Влахов. В началото на 2017 г. вече 14 човека, преминали успешно нашите курсове, работят като програмисти във Враца. Чувстваме, че сме на прав път! Мога спокойно да кажа, че явно е възможно във Враца да се случват страхотни неща правени от врачани за врачани!”, сподели в социалната мрежа Емилиян Кадийски.

Признанието от „Одифея“ не е първо за „Враца Софтуер Общество“. През 2016 г. Теодор Константинов попада в селекцията на списанието „30 под 30” за България в категория „Образование”. Емилиян Кадийски е отличен в същия подбор през 2014 г., а през 2016 г. той е сред тримата учители от България, номинирани в конкурса за глобалната учителска награда „The Global Teacher Prize 2017“.