Събития

Бракониерите нямат спиране

  17.01.2017 15:22             
Бракониерите нямат спиране

Незаконната сеч е голям проблем по селата от община Враца – около този извод се обединиха кметове и кметски наместници на малките населени места. Те се събраха в края на миналата седмица на традиционната проява, позната като „Ден на кмета“ в заседателната зала на местната управа.

Директорът на горското стопанство във Враца Ивайло Ангелов обясни, че е много трудно подчинените му да покрият района от 4 общини, за които отговарят - Криводол, Враца, Бяла Слатина, Борован.

 „Разполагаме с много малко хора и общата численост на персонала на ГС е 20 човека, като 8 са пряко ангажирани в четирите общини. Хората помнят по-добрите времена, когато на две села имаше един горски стражар. Но вече не е така“, каза Ивайло Ангелов. Той допълни, че общата територия на горското стопанство е 27 000 хектара, от които 8 000 са държавни.

 „Незаконната сеч се засилва от това, че хората в нашия край са бедни и купуват дървесина на ниски цени, която се продава от лица, добили я незаконно. Когато си мълчим, виждайки добиването на дървесина, ставаме съучастници на бракониерите“, допълни директорът на ведомството.

От ръководството на горското стопанство допълниха, че постоянно провеждат мероприятия за намаляване на незаконната сеч. Акциите се съвместно с полицията, но ефектът не е голям. Малкият щат не позволява на стражарите да реагират на всички сигнали, подавани от тел. 112. Трудно се реагира, когато приятели или потърпевши сигнализират за нередности, призна още Ангелов

Кметът на село Нефела - Радослав Котов, каза, че държавата не прави нищо, за да спре бракониерите.

„Това, което казвате е добре, но практически не правите нищо. Много пъти съм се обаждал, посочвал съм кой продава незаконно добити дърва. Клеветил съм ги, но резултат няма. Вие идвате и ги пускате. Вземете му каруцата, приберете му коня или колата, която е натоварена с дърва, за да усети някакво наказание. Край Нефела гора вече няма“, емоционално се обърна към шефа на горското стопанство Радослав Котов.

Ивайло Ангелов посочи, че край Враца и Стара Загора са двете бази в България, в които се изхранват конфискувани от бракониерите животни. 134 акта са съставени на 4-те общини на ГС-Враца през м.г., посочи още директорът на ГС - Враца. През базата в града под Околчица са преминали 30 животни, като основно са били от белослатинското село Габаре. Отделно от това 35 автомобила и бусове, 5 камиона също са били конфискувани за 2016 г.

Кметът на Враца Калин Каменов, който беше домакин на дискусията, припомни, че в общинския съвет са били обсъдени промени по наредбата за забрана на движението на каруци в града, за да се ограничи именно и незаконната сеч. При обсъждането обаче някои съветници са се противили да има забрана и за селата.

 „Има забрана за движение на каруци в нашето село, но тези хора живеят в покрайнините. Те идват отвън, например от Криводол. Изсякоха гората ни. Правили сме хайки, но те я избягват. Имат постове. Хората нямат пари и си купуват дърва от бракониерите. Това ще спре, когато гората изчезне“, каза Валентин Петров, кмет на село Лютаджик. Първенецът стигна до крайност, като призова да се забранят твърдите горива, за да се спре изсичането на горите

 „Познавам кои са бранокиерите. В Лиляче имам мъж и жена – имат над 30 акта откакто ме избраха за кмет през 2003 г. Не са платили нито един от тях. И се чувстват безнаказани с една „Жигула“, оплака се кметът на Лиляче – Цветослав Цветков.