Събития

Резнаха „Понсстрой“ от водния цикъл

  16.01.2017 16:09             
Резнаха „Понсстрой“ от водния цикъл

Община Враца окончателно прекрати договора на „Понссторойинженеринг“  - една от фирмите за изпълнение на етап 2 от водния цикъл на Враца.

„На 1 декември 2016 г. дадохме предизвестие за прекратяване на договора, като срокът му изтече на 15 декември и към днешна дата общинската управа няма договорни отношения с изпълнителя“, уточни зам.-кметът на общината Мария Попова. Тя обясни, че
основният мотив за крайното решение е трайното напускане на строителните обекти и некачественото им изпълнение от страна на фирмата. Над 300 инструкции били дадени на дружеството, но това не довело до подобряване на работата. Имало е и много жалби от граждани за необезопасени и изоставени напълно строителни обекти. Мария Попова поясни, че „Понсстрой” бави проекта със 701 дни. Предстои местната управа да се срещне с представители на фирмата за акт 10, за да може да се сключи договор с нов изпълнител без обявление.

„Надявам се изключително бързо да приключим с този акт и от пролетта да започнем отново изпълнението на етап 2 на водния цикъл на Враца“, коментира Попова. Прогнозата е, че дейностите ще могат да приключат в края на строителния сезон.

За сравнение Попова поясни, че изпълнителят на етап 1 от водния проект е готов с дейността си на 100%.

На „Понсстройинженеринг“ са наложени неустойки за 3 700 000 лв., като на Община Враца са върнати само 1 400 000 лв. от ББР.

От думите на кмета и екипа му стана ясно, че „Понсстрой“ е в много лошо финансово състояние, с огромни задължения към НАП, юридически и физически лица, а на опашката ще се нареди и Община Враца. Кметът Калин Каменов допълни, че от 14 декември фирмата има и особен представител, назначен от Българската банка за развитие, където е заложен капитала на дружеството.

„Общината е успяла да прибере немалка част от неустойката от „Понсстройинженеринг“, а за невзетите средства ще води съдебни спорове“, категоричен бе Каменов.