Събития

Община Враца ремонтира паметника на Христо Ботев

  16.01.2017 11:59             
Община Враца ремонтира паметника на Христо Ботев

Във връзка с постъпили сигнали в Община Враца и след направен оглед от специалисти е констатирано, че паметникът на Христо Ботев се нуждае от ремонт.

След направени огледи на бронзовия монумент, пиедестала, трибуната и стената с барелефите вдясно, е установено, че целият комплекс е в недобро физическо състояние. Налични са пукнатини в бронзовата фигура, отворени фуги между каменните плочи в пиедестала, трибуната и стената зад нея. Особено тежко е състоянието на стената с барелефите, където след многократното навлизане на вода се е образувал калцификат, който е изключително трудно отстраним. Частично е деформирана настилката на трибуната и част от плочите хлопат, има счупени и липсващи плочи от стената, зад трибуната, и златният бронз при релефните надписи се нуждае от освежаване.

Становището на специалистите е, че паметникът се нуждае от неотложен ремонт, поради което е възложено изготвяне на заснемане и съставяне на количествено-стойностна сметка за необходимите видове работи и средства за възстановяване на паметника на Христо Ботев, който е и един от най-емблематичните паметници на поета-революционер в цялата страна.