Свят

Братушките съвсем изтрещяха! Няма да повярвате какъв закон са на път да приемат

  14.01.2017 16:07             
Братушките съвсем изтрещяха! Няма да повярвате какъв закон са на път да приемат

Руската Дума прие на първо четене закон за декриминализиране на домашното насилие, съобщават московските медии. Законодателната промяна е подкрепена от 368 депутати, които представляват 81,8% от всичките, показва справката от гласуването. Против е бил един народен представител, а друг един се е въздържал. В случай че законопроектът бъде окончателно приет, домашното насилие няма да се смята за криминално престъпление, а за административно нарушение. Все пак обаче има ограничение - допустимото "пошляпване" на брачния партньор е веднъж на година.

През юли миналата година президентът Владимир Путин декриминализира насилието, което не причинява действителна физическа травма.

Новият законопроект е внесен от депутатката Елена Мизулина, представител на партията "Справедлива Русия" и председател на парламентарната комисия по въпросите на семейството, жените и децата. Тя е и един от активистите на борбата с гей-пропагандата в руското общество.

Според Мизулина досегашният закон е "антисемеен и отнема изконното право на родителите да бият децата си."

Според статистика на руското правителство 40% от всички тежки престъпления се случват в семейството, а 36 000 жени и 26 000 деца са жертва на побой от страна на партньорите/родителите си всяка година.