Спорт

Каре треньори на „Огоста” влезе в статистика на УЕФА

  12.01.2017 16:37             
Каре треньори на „Огоста” влезе в статистика на УЕФА

Работата на футболните треньорите в България е сред най-несигурните в Европа, пише в доклад на УЕФА. 75% от клубовете са сменили наставниците си през календарната 2016 г. По този показател родният шампионат е по-несигурен дори от първенства като македонското /70%/, грузинското /69%/ и азербайджанското /50%/. Абсолютен пример за положението у нас е Монтана. През миналата година тимът беше воден от четирима специалисти. Емил Велев изкара почти целия пролетен полусезон. След напускането му с треньорските функции беше натоварен помощникът до този момент Дилян Иванов. Лятната подготовка на отбора започна под ръководството на македонеца Стевица Кузмановски, който през октомври беше заменен от Атанас Джамбазки.

Все пак има и четири страни, в които ситуацията е по-зле - Румъния /94%/, Турция /94%/, Молдова /91%/ и Албания /90%/.

В доклада си УЕФА споделя  притесненията си от тази тенденция, защото треньорът е ключова фигура за един клуб и именно той поставя основите на дългосрочната политика. Само три са първенствата /Северна Ирландия и Финландия с по 8% и Латвия с 20%/, в които по-малко от една четвърт от отборите са махнали наставниците си поне веднъж. Самият факт, че това са шампионати, където футболът е на ниско ниво, означава, че стабилният треньорски пост не е никаква гаранция за успехи и перспектива.

От големите първенства най-клатещ се е столът на треньорите в Серия „А“ с 65% от отборите, сменили предводителите си. Най-стабилно пък е положението във Франция, където само 1/4 от клубовете са се разделили предсрочно с наставниците си.