Събития

БДЖ излезе със становище за „ледения“ влак

  12.01.2017 15:36             
БДЖ излезе със становище за „ледения“ влак

Във връзка с разпространените в медии снимки на вагон, в който има силно снегонавяване, от БДЖ излязоха със становище по случая.
"Вагоните по трасето София - Мездра са проходими при зимни условия, няма страшно. Малко е пестено от опесъчаване, ма поне влакчето дойде само с 30 мин. закъснение. На тия в обратната посока, влакът им изобщо не дойде. Ивайло Московски, кво прайм брат?", се казва в съобщението, разпространено от пътника, изпратил фотосите от замразени вагони до медиите. 
„Снимката на вагон с навявания от сняг в коридора, по вратата на вагона и във връзката със съседния вагон е от композиция, пристигнала с нощния влак Варна-София. В този вагон не са пътували хора. На Централна гара София, при подготовка на състава за обратно отпътуване за Варна, служителите са установили, че в този вагон има повреда в отоплението, както и оставени отворени врати и прозорци на купета. Веднага е издадена диспечерска заповед номер 423 с която бързият влак 2611 от София за Варна е заминал с намален състав – т.е. повреденият вагон е изваден от състава на влака за извършване на ремонт.
Ако снимката е направена по време на движението на нощната композиция, влакът е бил на Мездра около 6 ч. сутринта и съответно няма дневна светлина. Имейлът, получен на нашата поща от първата медия, поискала коментар, е изпратен в 12,16 минути, а влакът е пристигнал на гара Мездра 4 минути по-късно, в 12,20 ч.
Всъщност снимката е направена в София неизвестно време преди започване на технологичните процедури по подготовка на влака за заминаване и в този период в композицията не би трябвало да има нито един пътник. Повреденият вагон не е пътувал с въпросния влак, което можем да удостоверим с задължителните документи, придружавали влака“ , обясниха от БДЖ.