Крими

Прокуратурата протестира домашния арест на Ценко и Мартин Чокови

  11.01.2017 18:20             
Прокуратурата протестира домашния арест на Ценко и Мартин Чокови

Специализираната прокуратура поиска от Апелативния специализиран наказателен съд да отмени определението на Специализирания наказателен съд от 9 януари 2017 г., с което мерките за неотклонение на обвиняемите Ценко Чоков и сина му Мартин Чоков бяха изменени от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Според наблюдаващия делото прокурор е неприемлив доводът, че с предявяването на материалите по делото на Ценко и Мартин Чокови, седем месеца след като са им повдигнати обвиненията, е намаляла опасността да извършат нови престъпления. Събраните по делото доказателства сочат за висока обществена опасност от деянията им – повдигнати са им обвинения по чл. 321, чл. 252, чл. 142, чл. 129 и чл. 330 от НК.

Предявяването на делото като факт нито е променило личността на дейците, нито е намалило обществената опасност на деянията им. Заключенията на приложената по делото медицинска експертиза за състоянието на обвиняемия Ценко Чоков сочат, че всички заболявания, от които той страда (включително установените по време на пребиваването му в ареста), датират от преди задържането му. Тоест, те не са попречили по никакъв начин на Ценко Чоков да извърши деянията, за които е обвинен, нито намаляват възможността да извърши нови престъпления.

До момента не е налична документация Ценко Чоков да е сигнализирал Специализирана прокуратура, че му е било назначено лечение, което не се извършва съобразно предписанието на лекарите. В момента той е изписан от болницата към Софийския затвор, сочи защитата му. Другият обвиняем - Мартин Чоков, няма здравословни проблеми и по отношение на него също не са налице основания за изменение на мярката за неотклонение по медицински причини.