България

Мъж прави татуировки срещу заплащане в натура

  11.01.2017 15:22             
Мъж прави татуировки срещу заплащане в натура

Плащането в натура съвсем не е отживелица в съвременното ни ежедневие, когато дори не е нужно парите ти да са в брой, а можеш да боравиш с тях виртуално. И съвсем не става дума за „благодарност“ към доктора, даскала или попа, а за бартер в една не толкова популярна професия. Татуистът Александър, който е роден в Плевен, но по стечение на обстоятелствата попада в Кърджали, разказва как се случва това там. В бедния южен район на родината ни за щастие са останали и млади хора, които искат да са в крак с времето. Доколкото им позволяват възможностите, съобщава bgsever.info.

Та започнал Александър да прави татуировка на рамото на едно местно момче. Когато станало време да се разплати, то извадило 20 лв. (при цена 40 лв.) и една чанта, в която се мъдрели три тлъсти, заклани и изчистени кокошки. Първоначалният шок траял няколко секунди. След което татуистът преценил трезво ползите на бартера и кандисал без повече уговорки. Вече тарифите му са доста плаващи като цифри, защото срещу изписването на името на любимата или на Роналдо, сакрална рождена дата или ангелче-черепче-подкова и подобните им символи на късмет, Александър е заредил прилично фризера и мазето си с няколко шарана, агнешко бутче, чувал с картофи…

Най-атрактивният му „хонорар“ е 15-литрова туба от минерална вода, пълна с… люти чушки. Покрай успешния му бизнес се навъдила и голяма конкуренция. В резултат Александър сега има още повече работа – да поправя грозни татуировки. „Всеки си мисли, че с татуси ставаш богаташ. Купили си по една машинка и се тренират по телата си. Сега аз си седя, готвя, хапвам и пийвам и си гледам рахата. Току дойде някое хлапе с отвратителни изпълнения, оправя го за 1 час и пак си сядам на масичката“, признава Александър.