Събития

Инфраструктурата - основен акцент в бюджет 2017 г. на Община Враца

  11.01.2017 14:13             
Инфраструктурата - основен акцент в бюджет 2017 г. на Община Враца

Основен акцент на проектобюджета за 2017 г. ще бъде подобряване на инфраструктурата на Община Враца. Това каза кметът Калин Каменов на проведеното публично обсъждане на проектобюджета за 2017 г. и добави, че аспектите са насочени както в пътната, така и в градската инфраструктура, сградния фонд, по-доброто озеленяване и инвестиции в нова инфраструктура. На дискусията присъстваха зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници и служители, кметове на населени места, директори на институции, граждани.

В приходната част на бюджета се запазват ниските нива на данъчно облагане, които са предпоставка за устойчивост и предвидимост на данъчните приходи. „Предвиждаме увеличение на данъчните приходи с 416 000 лв., на база подобрена събираемост“, посочи Каменов и разясни в детайли очакваните увеличения от приходи на услугите, наеми на имущество, земя и от концесии. Той уточни, че единствено при приходите от продажби и постъпления от приватизация се очаква намаление с 326 000 лв., като в това перо се предвижда основно продажба от общински жилища и прекратяване на съсобственост и закупуване на имоти, в които законно са построени сгради с право на строеж.

По разходната част, кметът разясни, че се разчита на подобрена ефективност при управлението на разходите. Най-сериозно намаление на разходите в бюджета са за представителни цели както на Общинския съвет - с 60 %, така и на кметът на Община Враца и кметовете на населени места, с близо 50 %. В същото време са увеличени средствата за превантивни дейности за намаляване на последствията от бедствия и аварии с 60 000 лв., предвидено е и почистване на речни корита и язовири.

В разходната част са предвидени средства за разплащане на просрочените задължения от 2016 г. на Общинските предприятия „Социални дейности“ и „Спорт и туризъм“, като те са предимно за неразплатени сметки за ток, вода, парно и др. консумативи, някои от които са задължения на спортните клубове.  

Повече четете утре в "Конкурент".