Свят

Челен опит от директор във Фейсбук: Как 15-часово гладуване променя живота

  11.01.2017 13:13             
Челен опит от директор във Фейсбук: Как 15-часово гладуване променя живота

През 2014 г. Дан Зигмунд, директор "Анализи" във Facebook, отслабва с повече от 10 кг за година. Той не мери калории и не тренира. Вместо това той не приема никаква храна в продължение на 15 часа на ден.

„Не мислех за това като фастинг (гладуване, бел.ред.). Имах периоди, в които не ядях и периоди, в които се хранех“, разказва Зигмунд. „Всичко в живота е в баланса.“

Зигмунд, който е баща и практикуващ будист, се абонира за диета, наречена периодично гладуване, в която целта е да не се яде нищо в период от 14 часа до няколко дни.

Науката няма ясни проучвания за фастинга. Досега експерименти не са правени с примати и хора. Въпреки това то се практикува от стартъп работници, които търсят начин да отслабнат и да обострят ума си.

Документи от Института по биология в Салк насочват вниманието на Дан върху фастинга. При него значение има кога ядеш, а не какво ядеш.

Според наблюдения, мишки, хранени в определени часове на деня, отслабват, спрямо мишки, които се хранят през целия ден, въпреки еднаквото количество храна, което приемат. Това напомня на Зигмунд за будистки храм в Тайланд, където монасите са практикували подобни техники.

Дан започва да се храни в осемчасов прозорец всеки ден. Повечето дни започва еднакво. Буди се в 6 часа и прави бърза обиколка на квартала, докато слуша Кание Уест. След това подготвя децата за училище и пие голяма чаша зелен чай, след което отива в кампуса на Facebook в Менло Парк.
Първото му хранене е в 9 часа. Зигмунд яде купа овесени ядки с кисело мляко, понякога добавя шепа гранола, банани или къпини.
„Старая се да ям закуската половин час, без да върша друга работа“, казва Зигмунд.

Сутринта, докато е в срещи или работи на бюрото си, Зигмунд се старае да се хидратира постоянно, пиейки студен чай, неподсладен. Когато дойде време за обяд, той отделя цял час и се усамотява.

„Много съм гъвкав по отношение на това какво ям за обяд – нямам правила като цяло“, казва Зигмунд. „Вчера ядох пица. Любима ми е индийската храна, но ходя с колелото до другия кампус за нея, може би веднъж в седмицата.“

 В следобедните часове той прави среща с всеки от неговия екип, за предпочитане навън, като се старае да направи около 15 000 крачки и около 11 км през деня.

В 15 ч. се ободрява с шот от джинджифил.
Зигмунд вечеря в 17.30 ч в кафетерията на кампуса. Той се старае това да е най-малкото му хранене, след като е обядвал обилно.
"Често просто си правя сандвич. Друг път си взимам купичка с ориз и къри“, казва той.

Той остава в офиса до около 19 ч., след което отива по задачи или прибира дъщеря си от урок по танци. Денят му завършва с чаша билков чай. („Пия много чай през деня“). Ляга си към 22 часа.

Зигмунд, който е и съавтор на книгата „Диетата на Буда“ Античното изкуство да губиш килограми, без да губиш разсъдъка си“, не смята да се разделя с диетата си, поне не скоро. 

Източник: Profit.bg.