България

Нито оградата, нито граничарите! Ето кое спря бежанския поток

  11.01.2017 10:52             
Нито оградата, нито граничарите! Ето кое спря бежанския поток

Студът замрази бежанския натиск към страната ни. Това показва справка на "Гранична полиция", пише "Монитор". 
Според цифрите в началото на август – от 11-и до 18-и, в страната ни са били заловени общо 816 мигранти. На вход през държавната граница са били 99, а на изход 110. Във вътрешността на страната, след като вече са влезли през зелената граница, са били спипани 607 души. Със застудяването цифрите варират, но определено тенденцията е към намаление. В края на септември заловените са 520, а вече с осезаемото застудяване около коледните празници цифрата стига до 70 на седмица.
"Със застудяването много каналджии се отказаха да прекарват мигрантите през страната ни. Основните им пътища са през зелената граница, а чужденците не могат да издържат на минусовите температури. Имаме вече няколко случаи на измръзнали до смърт. Със затоплянето на времето мигрантите отново ще започнат да правят опити за нелегално преминаване на границата", обясниха служители от "Гранична полиция". Те отчитат, че много мигранти правят опити да минат през Гърция и да влязат у нас. Те избягвали границата със Сърбия и Калотина. Жертви на студа и лошото време миналата седмица станаха двама иракчани, влезли в страната през Странджа. 
Снощи пък бе открито тялото на починал от измръзване нигериец. На зловещата находка се натъкнали случайни минувачи в столичния квартал "Овча купел". Мъжът е починал от измръзване и първоначалният оглед не е показал следи от насилие, пише 24 часа. В непосредствена близост има спирка на градския транспорт и мястото е оживено. Тялото е намерено на ул. "Акад. Константин Пашев" около 20 часа на метри от XXI ДКЦ. Само на 200 м по-нагоре се намира и бежанският лагер в "Овча купел". Това е причината сигналът първоначално да е подаден за намерен мъртъв бежанец.
От полицията обаче обясниха, че мъжът не е с бежански статут и не е бил обитател на мигрантския център.
Полицията все още изяснява статута на пребиваване на нигериеца.