Лайфстайл

Важен ли е размерът на клитора за сексуалния живот

  09.01.2017 08:06             
Важен ли е размерът на клитора за сексуалния живот

Мъжете обичат да се хвалят с големината на своето достойнство, а жените като че ли няма с какво да се гордеят. Но, все пак има ли значение размерът на клитора, за да получиш максимум удоволствие?

Клиторът е малко изучен

Вътрешните размери на клитора са по-големи от външните, той има форма на дъга. Учените са изяснили, че колкото по-близо до вагината е клиторът (става въпрос за милиметри), толкова по-лесно жената достига до вагинален оргазъм. По този начин, именно разположението му отчасти е отговорно получаваш ли удовлетворение в една или друга поза.

Клиторът се отнася към недобре изучените части на тялото, изследвания за него почти не се финансират. Затова и до днес няма точни данни влияе ли размерът на клитора на удоволствието, наследява ли се големината и т.н.

Но, все пак нещо е известно по въпроса. През 2014 г. е проведено изследване сред 30 жени, 10 от които не се стигали никога до оргазъм или са стигали, но изключително рядко. На половите им органи е направен ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), с помощта на който е установено, че при тези, при които клиторът е по-далече от вагината, страдат повече по време на климакса. Само че пряка връзка между размера и оргазма не е установена.

Хормони и размери

Косвени данни са потвърдили гореспоменатия извод, но те може да са вследствие на факта, че тези жени по-често правят секс, при тях нивото на тестостерон е по-високо, което също увеличава размера на клитора. Това твърдение е подкрепено от изследвания на жени, които са си сменили пола и са забелязали ръст на клитора по време на хормоналната терапия. Ако на жената е повишен тестостеронът по естествени причини (например заради поликистоза на яйчниците), то клиторът й също увеличава размера си.

Има данни и за това, че представителките на нежния пол с ниско ниво на тестостерон имат по-малък размер на клитора и по-ниско либидо. Но не бива да се правят еднозначни изводи от казаното.

Получава се, че въпросът за връзката между размера и оргазма прилича на тази между кокошката и яйцето. Сексолозите са на мнение, че ако ти правиш по-често секс, организмът ти произвежда повече хормони – естроген, тестостерон и окситоцин.

Съветите на професионалистите

Самият клитор няма да те накара да изпиташ оргазъм – всичко започва в главата.

Специалистите считат, че много жени не получават удоволствие, само защото не могат да се откъснат от всекидневните грижи и глупавите мисли за това, как изглеждат, когато са голи.

Ако на теб ти се струва, че получаваш по-малко удоволствие, отколкото заслужаваш, се захвани с такава дейност, която провокира изработването на ендорфин, и той бързо ще ти върне загубеното либидо. Сексолозите също препоръчват да се практикува самозадоволяване, а хормонална терапия за здрав организъм – не е препоръчителна. Може да спортуваш, да консумираш всякаква полезна храна и да са вслушваш в потребностите на тялото си – тогава и размерът на клитора няма да има значение!