Събития

Община Враца спечели проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ПГТР и средношколското общежитие

  05.01.2017 14:11             
Община Враца спечели проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ПГТР и средношколското общежитие

Община Враца спечели два проекта за внедряване на мерки за енергийна ефективност, които ще се реализират в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство и в Средношколското общежитие в града. Проектите се финансират от Инвестиционната програма за климата към Националния доверителен екофонд /НДЕФ/. Проектът за ПГТР е на стойност  3 337 380 лв., от които 85% /2 836 773 лв. с ДДС/ е финансирането от НДЕФ и 15% /500 607 лв. с ДДС/ е съфинансиране от Община Враца.

В гимназията ще се извърши ремонт на покрива, подмяна на дограмата и отоплителната инсталация, монтаж на външна топлоизолация, реконструкция на вентилационната система в актовата зала на училището, подмяна на осветителна инсталация и вътрешен ремонт на сградата. Той ще включва поставяне на нови предпази парапети по стълбищата и изграждане на достъпна среда за хора с увреждания. Ще бъдат ремонтирани също тоалетните в училището. В цялата сграда ще бъде подменена водопроводната и електрическа инсталация.

Дейностите по проекта включват и облагородяване на двора на учебното заведение. Ще бъде монтирана нова дворна канализация, която ще поеме дъждовните води от двора и от водосточните тръби на сградата, а алейните пространствата ще бъдат оформени с нови настилки от тротоарни плочи. Предвижда се да бъдат засадени нови дървета и храсти в зелените площи около сградата и ще бъдат поставени нови спортни съоръжения. Очаква се строително-ремонтните дейности да стартират през втората половина на тази година.

Вторият спечелен проект е за обновяване на сградата на Средношколското общежитие. Той е в размер на 2 430 360 лв. с ДДС, от които 85% /2 065 806 лв. с ДДС/, финансиране от НДЕФ и 15% /364 554,12 лв. с ДДС/, съфинансиране от Община Враца. По проекта ще бъдат извършени: подмяна на дограмата и  външната топлоизолация, ще бъде поставена допълнителна изолация и пода и покрива. Предвижда се също обновяване на осветителната система, като ще бъде монтирана автоматична такава. Ще бъдат обновени абонатната станция и котелната инсталация, като ремонта включва подмяна на котли, помпи, тръбна мрежа, арматура и др. Предвижда се също реконструкция на сградните инсталации или на елементи от тях (отоплителни тела, вентилатори, тръбна мрежа и др.).

Реализирането на проектните дейности ще реши проблемите, свързани с неудовлетворителното състояние на сградите на средношколското общежитие и на гимназията от гледна точка на енергийната ефективност и остарялата техническа осигуреност, лошият външен вид и нефункционалните пространства.