България

АПИ и КАТ предупредиха: Снеговалежите ще са интензивни, преспите над 1 метър! Не пътувайте!

  04.01.2017 16:18             
АПИ и КАТ предупредиха: Снеговалежите ще са интензивни, преспите над 1 метър! Не пътувайте!

Над 3000 снегопочистващи машини са проверени и налични. Роторните снегорини, които се очаква да работят в Северна и в Североизточна България, са профилактирани и всички са готови да работят. Това каза на брифинг в МВР инж. Георги Златев от АПИ, предаде „Фокус“.

„Очакваме снеговалежи в цялата страна, по-интензивни ще бъдат в северната ѝ половина, в Североизточна България се очаква новонатрупаната снежна покривка да достигне над 50 см, да има и северни ветрове, достигащи скорост над 20 м/с“, посочи той.

„Днес завършват проверките по всички 350 сборни пункта, на които са локализирани снегопочистващите машини“, обясни инж. Златев. По думите му няколко часа преди очаквания снеговалеж ще бъдат изведени на над 650 точки на изчакване, така че да могат да реагират в първите минути след започване на снеговалежа. „Голяма част от първокласната пътна мрежа и автомагистралите още тази нощ ще бъдат обработени превантивно против заледяване“, заяви Георги Златев.

„В Североизточна България се формират сериозни снегонавявания, достигащи височина над 1 метър, това създава затруднения за проходимостта и практически намалява видимостта до няколко метра, което създава опасност, както се пътуващите, така и за снегопочистващата техника“, коментира той и уточни, че ще бъдат предприемани превантивни действия по затварянето на пътни участъци, особено третокласната пътна мрежа, която свързва малките населени места с по-големите градове. „24 часа в денонощието работи нашият ситуационен център, от който може да бъде получена информация за състоянието на пътя, на проходимостта и кога евентуално ще се пристъпи към неговото затваряне“, каза още инж. Златев.

Създадена е организация за ангажиране на максимален брой полицейски служители, които при получаване на информация от АПИ за влошаване на метеорологичната обстановка и необходимост от затваряне на дадени пътни участъци максимално бързо да преустановят навлизането на моторни превозни средства в тези участъци.

Това каза началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски, цитиран от "Фокус". „Призоваваме водачите, ако не се налага пътуване, да избягват Североизточната част на България. Ако тръгват на път да се осведомяват предварително за пътнотранспортната обстановка и да не предприемат навлизане в затворени участъци, да спазват указаният на контролните органи и да изпълняват разпорежданията“, призова той.

„При предишни ситуации често се получаваше, че не се съобразяват с разпорежданията на контролните органи, след което се получава задръстване на определени участъци и обстановката става още по-сложна“, коментира Бойко Рановски. „С АПИ имаме постоянен контакт, от утре сутринта ще имаме и наши служители в ситуационния център, за да можем максимално бързо при взимане на решение за затваряне на даден участък чрез нас да достигне до съответната областна дирекция“, каза още той.