България

От днес спират асансьорите без телефон в страната!

  04.01.2017 10:54             
От днес спират асансьорите без телефон в страната!

От днес Агенцията за метрологичен и технически надзор ще спира всички асансьори, които нямат вградени устройства за връзка при авария. Изискването е наложено от европейска директива и влезе в сила от началото на тази година. "Започват проверките по изпълнението на тези изисквания. Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен – 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства", посочи главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова пред БНР. 

По данни на Българската асансьорна асоциация 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми.

До края на 2016 година всички асансьори у нас трябваше да бъдат оборудвани с телефон.
Изискването е задължително, а разходите за това ще поемат собствениците на апартаменти. Телефонът в кабината е необходимост, за да може при инцидент да позвъним на фирмата или техника, който поддържа асансьора.

Устройството струва около 250-300 лева.

Монтира се в кабината и работи на принципа на мобилния телефон. Което означава, че периодично трябва да се купува и сим карта.

„Може да има телефон в асансьора и въпреки това той да бъде спрян. Този асансьор не отговаря на изискванията за безопасност и веднага ще изпратим хора да го проверят”, заяви още Нели Карипова.