Здраве

Осемте основни причини, поради които имаме болки в кръста

  03.01.2017 20:33             
Осемте основни причини, поради които имаме болки в кръста

Болките в кръста може да се дължат на най-различни причини: заради неадекватна стойка на тялото, липса на сън и прекомерно физическо натоварване….и още много други. Днес в тази статия ще се опитаме да намерим отговора на този въпрос – защо имаме болка в кръста. Какво? Как? Защо? Кога?
Всеки от нас може да бъде объркан от тези болки. Разбира се, има фактори, които биха могли да предизвикат появата на болка.

1. Възраст 
 Когато започнем да забелязваме първите признаци на стареене, нашият гръбначен стълб също започва да остарява.
Ето защо, след 30 или 40 години болката в кръста може да бъде засилена. С напредване на възрастта, нашите кости и мускули отслабват.

2. Липса на физически упражнения 
 Хората, които не са се занимавали със спорт и не са правили физически упражнения са по-уязвими. Проблемите с гръбначния стълб и заседналият начин на живот имат близки отношения.

3 .Наднормено тегло 
 Най-често страдат от болки в тази зона на гръбнака хора с наднормено тегло. В този случай, гръбначният стълб е постоянно претоварен.

4. Наследственост 
Генетичните фактори също играят важна роля в появата на такава болка в долната част на гърба. Това може да бъде много важно.

5. Професия или работна позиция 
 Обърнете внимание на работата, която вършите. Например, хората, чиято работа е свързана с постоянно вдигане на тежки предмети, често изпитват болки в кръста. Също така в риск са тези хора, чиято работа включва много часове в една и съща седяща поза за зад бюро или прави на крака.

6.Пушене
 Този лош навик е пряко свързан с болките в тази зона. Но малко хора подозират това. Факт е, че при пушачите има нарушен процес на транспорт на хранителни вещества към гръбначните дискове на гръбначния стълб.

7. Здравни патологии 
 Дискова херния, мускулно напрежение, спазми, сколиоза, артрит, спинална стеноза, камъни в бъбреците, фибромиалгия, инфекции, ендометриоза, повредени междупрешленните дискове – всичко изброено причинява такива болки. Много хора се оплакват от проблеми в кръста, но не подозират защо ги имат. Виждате, че проблемите могат да бъдат различни. Никога не се самолекувайте. Това е доста опасно.

За да получите правилното лечение, трябва да се консултирате с лекар специалист. Той ще назначи необходимите изследвания, а от резултатите ще назначи подходящо лечение.

8.Лоша поза при спане 
 Това, рано или късно ще се отрази на здравето на гърба. Разбира се, това не минава без да остави следа. Внимавайте как спите и на какъв матрак. Избягвайте неудобните пози, завивайте добре зоната на кръста си.

И не пийте безразборно лекарства против болка.

Източник: zajenata.bg