Лайфстайл

Музиката оказва удивителен ефект върху човека

  01.01.2017 20:16             
Музиката оказва удивителен ефект върху човека

Учени от университета в Орхус, Дания установиха, че музиката или шумът силно влияят върху настроението и емоциите на човека, съобщи Нюзру. Според тях това се дължи на невротрансмитера допамин. Той е тясно свързан с емоционалното поведение и регулирането на настроението. Разликите в допаминовите рецептори могат да определят уникални особености и реакции за всеки отделен човек.

Според резултатите от изследването функционалните вариации в гена на допаминовия рецептор D2 (DRD2) предопределят влиянието на музиката и шума върху настроението и активността на мозъка в онези зони, които отговарят за емоциите. Следователно може да се регулира настроението, емоционалните реакции на поведенческо ниво и ниво неврони без лекарства, само с музика. 

Експериментът е проведен с 38 доброволци.

Учените са сканирали мозъците на участниците, докогато изпълнявали задача за обработка на емоциите. Паралелно звучала музика или шум.

Оказало се, че при наличието на единия ген на рецептора, се повишава настроението на хората след музика. В групата с друг вариант на гена настроението се влошило след шумово въздействие.

При тях, за разлика от шума, музиката понижила активността на една част на мозъка - ивичесто тяло, което отговаря за поведението и навиците. Докато при носителите на първия вариант на гена тя намалила активността на префронталната кора, отговорна за емоционалното поведение и паметта.

Източник: Вести бг