Свят

Най-секретните места на света

  29.12.2016 22:19             
Най-секретните места на света

Най-привлекателните неща в живота често са забранените неща. Ето защо е логично като туристи да сме най-очаровани от местата, които не ни е позволено да посетим, пише Би Би Си (BBC).  За да намерим някои от тези толкова привличащи интереса места, се обръщаме към сайта Quora. Изолиран остров, шпионска база ала Джеймс Бонд ... ето най-потайните места в света. Сред тях е и международното семехранилище в Свалбард. Представете си свят, променен завинаги от огромно природно бедствие: населението на Земята е изтребено, инфраструктурата е опустошена, източниците на храна са унищожени. Мисия на единствения оцелял – да възстанови.

Къде би отишъл героят в такъв по холивудски апокалиптичен сценарий? В международното семехранилище в Свалбард, Норвегия, където е последното спасение на човечеството срещу глобална хранителна криза. Намира се на 120 метра вътре в песъчлива планина на норвежкия остров Шпицберген, в отдалечения арктически архипелаг Свалбард, на 1300 км от Северния полюс – това е най-строго охраняваната банка за семена в света.

Отворена е през 2008 г. и в нея се пазят култури от Земята в случай на глобално бедствие. Има причина учените да изберат точно Шпицберген – острова не е разтърсван от тектонична активност, дълбоко замръзналата земя спомага за опазването на културите и е на 130 метра надморска височина, което означава, че мястото ще остане сухо, а семената на сигурно място, дори ако глобалното затопляне причини топене на ледените шапки. Няма как обаче да влезете там, ако не сте от екипа учени и изследователи, който се допуска там.

Източник: Vesti.bg