Здраве

Еволюцията е виновна за болките в краката

  28.12.2016 21:02             
Еволюцията е виновна за болките в краката

Еволюцията може да е виновна за хроничната болка в бедрата, разкриха учени, цитирани от „Дейли Мейл“ и vesti.bg. Ортопедичните проблеми може да са наследство от времето, когато хората са започнали да стоят изправени на два крака.

Бъдещите поколения може да са в още по-голям риск, ако човешките тела продължат да се развиват, както досега, твърди проучване, направено от учени в университета в Оксфорд.

Не за първи път еволюцията е обвинена за нашите болки и страдания. Хората, страдащи от проблеми в долната част на гърба вече е доказано, че имат гръбначен стълб, който по форма се доближава до този на най-близкия родственик на човека – шимпанзето.

Учените проучили как костните структури са се променили през вековете, изследвайки 300 проби от различни видове в период от около 400 млн. години.

Те открили, че когато животните еволюирали от ходене на четири крака към изправяне, така наречената шийка на бедрената кост е станала по-широка, за да издържа допълнителното тегло.

Проучването е установило, че колкото е по-тънка, толкова е по-вероятно този човек да развие артрит. Учените предполагат, че това може да е една от причините хората да са толкова уязвими към болки в бедрата и коленете.

След това изследователите отправят поглед към бъдещето и прогнозират, че след 4 хил. години шийката на бедрената кост ще е още по-широка и ще води до заболяване от артрит още по-често.
Водещия изследовател д-р Пол Монк от катедрата по ортопедия, ревматология и мускулно-скелетни науки заявява, че поддържането на добра стойка и правилна физиотерапия могат да помогнат за облекчаване на проблемите, предизвикани от човешката еволюция.

Според д-р Монк изкуствените стави ще трябва да се преработят в бъдеще, за да се нагласят спрямо променящите се форми на нашите кости.