Здраве

Чудотворно: 9 домашни лека, които всъщност работят

  25.12.2016 19:10             
Чудотворно: 9 домашни лека, които всъщност работят

Оказва се, че баба ви всъщност е била права. Пилешката супа наистина помага срещу настинка. Тя обаче не е единственият домашен лек,  който учените са открили, че всъщност работи, пише obekti.bg.

Предлагаме ви цели 9 трика, които могат да облекчат болката, да направят настинката по-поносима, да успокоят главоболието или да подобрят усмивката ви.

Гаргара с вода за инфекции в горния респираторен тракт.

Усещате, че се разболявате? Направете гаргара с обикновена вода. Изследване, направено върху близо 400 здрави доброволци, открива, че тези, които правят гаргара с обикновена вода, са по-малко податливи на инфекции на горния респираторен тракт (те често се свързват с настинки или грип) от онези, които не правят това.

Джинджифил срещу гадене

Ако ви прилошава по време на пътуване, вземете си бонбони с джинджифил. Само 1 гр може да облекчи симптомите на морска болест, сутрешно гадене или гадене, предизвикано от химиотерапия.

Пилешка супа при настинка

Макар и все още да не е ясно как точно го прави, учените са категорични, че пилешката супа наистина помага при настинка. Тя забава движенията на онези бели кръвни телца, които са в основата на острите инфекции. С други думи – облекчава възпалителните процеси, които задействат множество симптоми на настинката.

Оцет и алкохол срещу т.нар. „ухо на плувеца“

Стига да нямате пукнато тъпанче, винаги можете да използвате тази лесна рецепта на Mayo Clinic, за да попречите на развитието на ушните инфекции. Просто комбинирайте две равни части бял оцет със спирт и следвайте тези инструкции.

Ябълки и моркови за по-бели зъби

Те не само, че са полезни за тялото ви, но и избелват зъбите. Докато ядете ябълки или моркови, техните частици изтъркват повърхността на зъбите и помагат за отстраняването на петната. Ябълките и ягодите съдържат и специална киселите, спомагаща за избелването на емайла.

Мед за кашлица

Мразите гадния сироп против кашлица? Ползвайте мед. Изследване от 2012 г. показва, че деца, които приемат 10 г мед преди лягане, са имали по-малко симптоми на кашлица и са спали по-добре от онези, приемащи плацебо.

Лед против главоболие

Поставянето на лед на челото или задната част на врата за около 30 минути може да облекчи мигрената и да намали болките в слепоочията.  

Водка против миришещи крака

Накиснете един парцал във водка и разтъркайте краката си, за да унищожите бактериите и гъбичките, предизвикващи неприятната миризма.

Тиксо против брадавици

Брадавиците са безвредни кафяви израстъци по кожата, които могат да бъдат предавани от човек на човек при допир. Изследване от 2002 г. обаче открива, че ако ги покриете с тиксо, можете да ги елиминирате много по-лесно. Изследванията по въпроса обаче все още не са категорични. Нищо обаче не ви пречи да пробвате. Почистете засегнатата област, изрежете тиксо, по-голямо от брадавицата и го поставете под нея. Подменяйте го на няколко дни, докато не се отървете от нея.