Лайфстайл

Три прости хобита, които ни правят по-умни (СНИМКИ)

  25.12.2016 18:52             
Три прости хобита, които ни правят по-умни (СНИМКИ)

Учените са убедени, че съществуват определени увлечения, които стимулират интелектуалното развитие на човека, пише profit.bg.

Ред изследвания позволяват да определим кои са най-полезните хобита, когато става дума за получаване на нови знания и развитие на нови навици.

Спорт

Изследвания на учени от Харвардската медицинска школа сочат, че заниманията със спорт се отразяват положително върху мозъка.

Те са установили, че молекулата ирисин, която се изработва от мозъка по време на физическо натоварване, защитава невроните. Изяснено е още, че повишеното ниво на ирисина провокира активиране на гените, отговорящи за интелекта.

Спортът, освен това, защитава мозъка от дегенерация и подобрява познавателната функция.

Писане на текстове, особено на ръка

В хода на изследване, чиито резултати са публикувани в научното списание Psychological Science, става ясно, че писането на текстове, особено на ръка, подобрява работата на мозъка, повишава нивото на интелекта и развива паметта.

Освен това изследването показало, че писането помага за разрешаване на проблеми, откриване на нови идеи, а също така и за по-добро запаметяване на информация.

Любопитство

В научна статия, публикувана в Harvard Business Review, се казва, че върху работата на мозъка и развитието на интелекта положително се отразява любопитството.

Ако човек изпитва любопитство, той ще бъде отворен към изучаването на хората край себе си, ще се интересува от много теми, а това му позволява да развива активно интелекта си.