Здраве

Внимание! Абсолютно всеки прави това, но то се оказва опасно за здравето!

  21.12.2016 21:34             
Внимание! Абсолютно всеки прави това, но то се оказва опасно за здравето!

Кръстосването на краката е много често срещана поза на седене. Много от нас го правят автоматично. Нещо повече – подобна поза придава елегантност и излъчва сексапил, особено при жените. Толкова сме свикнали с нея, че много от нас нямат представа как се отразява на нашето тяло и здраве. Именно поради тази причина решихме да споделим с вас тази ценна информация, която ще предотврати проблемите с кръвообращението с едно простичко движение, пише obekti.bg.

Въпреки че жената на снимката по-горе изглежда атрактивна благодарение на начина, по който е седнала, ето какво се случва с тялото, ако прекарате твърде много време в подобна поза.

Поддържането на дадена стойка с часове може да доведе до състояние, наречено перонеална неврна парализа. Това може да се случи и в ситуациите, в които седите в една и съща позиция дълго време. Особено, ако кръстосвате краката си.

През 2010 г. най-различни изследвания доказват, че когато седите с кръстосани крака, вашето кръвно налягане се увеличава. Дори и да нямате проблеми с кръвното, най-добре избягвайте тази позиция. Това ще ви помогне да водите по-здравословен живот и ще предотвратите по-нататъшни заболявания, свързани с циркулацията на кръвта.

Една от причините за това е, че когато сложите едното коляно върху другото, започвате да изпращате кръвта от краката към гръдния кош. В резултат на това огромно количество кръв се изпомпва от сърцето и кръвното се увеличава. Друго възможно обяснение за покачването на кръвното е, че изометричните упражнения на мускулите на краката (при които ставите не се движат, а при мускулите няма видима промяна) увеличават съпротивлението на потока на кръвта. Ето защо кръстосването на краката при глезените няма същия ефект, както когато ги кръстосате един върху друг.

Тази позиция може да доведе и до тазов дисбаланс. Продължителното кръстосване на краката скъсява вътрешните мускули на бедрото и удължава външните. Това може да доведе до изместване на ставите.

Кръстосването на краката може да увеличи риска от развиването на разширени вени. Макар че в повечето случаи за това са виновни гените, честото седене в тази поза може да доведе до възпаление на притиснатите кръвоносни съдове. Във вените има малки клапи, които пречат на кръвта да тече в грешната посока. Когато краката са кръстосани, налягането в кръвоносните съдове се увеличава и вреди на кръвния поток. Това пък от своя страна вреди на вените – кръвта в тях започва да се натрупва кръв и те се подуват.

Не на последно място – изследване открива, че кръстосването на краката за повече от три часа на ден може да доведе до прегърбване, болки в долната част на гърба и врата, както и до дискомфорт на бедрата.

Какво излиза – най-добре се отървете от този навик и заемете нормална и удобна поза за седене. Още по-хубаво – излезте на разходка!