Здраве

Експерти: Бялото вино има плашеща връзка с рака на кожата!

  19.12.2016 14:34             
Експерти: Бялото вино има плашеща връзка с рака на кожата!

Може да си мислите, че виното е еликсир на живота, но истината е, че алкохолът може да увеличи риска от някои видове рак, защото -???? научен урок ???? - алкохолът създава канцерогенен вторичен продукт, когато се обработи, пише beu.bg.

Експертите не са свързвали алкохола специално с рак на кожата, до сега. Сериозно ново изследване, публикувано в списание на Американската асоциация за ракови проучвания показва, че ежедневните пиячи имат с 14 процента по-голям риск от меланома, отколкото тези, които не пият и с 73 процента по-висок риск от рак на кожата в области, които не са типично изложени на слънце ако се поемат 20 или повече грама алкохол на ден.

Новината става по-притеснителна, ако бялото вино е вашата любима напитка. Когато изследователите сравняват риска от меланом сред пиещите, базиран на видовете алкохол,  който те консумират най-често се установява, че пиещите бяло вино имат 13%-голям риск от меланома в сравнение с любителите на червено вино, бира или ликьор.

Авторите на изследването отбелязват, че в сравнение с други алкохолни напитки, виното, естествено е склонно да съдържа по-високи нива на канцерогенен вторичен продукт. Антиоксидантите в червеното вино могат да компенсират свързаните с това рискове, но в бялото вино има по-малко антиоксиданти, което може да обясни защо то може да е най-големият виновник за рак на кожата.

Изследователите не знаят защо алкохола е свързан с по-висок риск от рак на кожата на покрити места от тялото, или дали констатациите се отнасят до цветнокожи етнически групи , тъй като пробата за изследване включва  твърде малко цветнокожи, за да има значими заключения.

Въпреки че повече изследвания са абсолютно необходими, Американското онкологично дружество вече препоръчва ограничаване на приема на алкохол, за да се намали риска от рак и авторите на проучването казват, че е разумно за всеки, с висок риск от меланома (т.е., хора с бяла кожа, тези, които са имали меланом преди, или хора с фамилна анамнеза за рак на кожата), да помислят доста, преди да надигнат бутилката, особено за редовен прием.

Докато експертите получат по-добра представа защо бялото вино и рака на кожата се появяват ръка за ръка, винаги бихте могли да го смените  с червено следващия път, когато наистина имате нужда от питие.