Здраве

Тези билки са изключително ефикасни за балансиране на хормоните

  19.12.2016 14:29             
 Тези билки са изключително ефикасни за балансиране на хормоните

Хормоналният дисбаланс, предизвикан от различни състояния и заболявания, може да обърка множество процеси в организма. За да върнете отново хармонията в хормоните си ще трябва да въведете някои съществени проблеми в начина си на живот, пише az-jenata.bg. Лекарят ви вероятно ще ви изпише подобаваща терапия с медикаменти, диета и режим, които цялостно да балансират нивата на хормоните. Но това не пречи да се възползвате от благата, които някои билки имат по отношение на тях.

Кои са най-ефикасните билки за балансиране на хормоните?

Мака
Мака се счита за суперхрана. Тя спада към групата на адаптогените. Мака има свойството да допринася за адаптирането на организма към стрес и по-лесното му преодоляване. Това спомага за подобряване на нивата на енергия в организма и внася спокойствие в бушуващите хормони.
Наред с това мака помага за ускоряване на метаболизма, освобождаването от излишните мазнини, играещи роля на допълнителна ендокринна жлеза.

Ашваганда
Ашваганда е така нареченият индийски женшен. Той има лабораторно доказани свойства да потиска свръхсекрецията на хормони на надбъбречните жлези, а както знаем те са предимно хормони на стреса като кортизол, адреналин.

Важно е да се потиснат тези хормони, за да се избегне надбъбречната умора, която представлява невъзможност за правилно секретиране на тези хормони.

Черен кохош

Черният кохош съдържа мощни фитоестрогени, които ускоряват метаболизма, контролират кръвната захар, инсулина, обмяната на мазнините в тялото. Полезен е също така за облекчаване на предменструален синдром и симптомите по време на менопаузата.

Черният кохош съдържа антиоксиданти, които потискат развитието на рак, най-вече свързан с дисбаланса в естрогена – рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на матката.

Сау палмето
Сау палмето е билка, която е много важна за женското здраве. Тя има свойството да потиска секрецията на андрогени в тялото на жената. Както знаем, такъв е тестостеронът. При нормални нива в женското тяло той е необходим, но излезе ли от тези граници може да нанесе сериозни поражения върху здравето.

Излишъците от тестостерон могат да причинят не само повишено окосмяване, но и репродуктивни проблеми, косопад, повишена секреция на мастните жлези, акне, напълняване, нередовна менструация и други.

Отварата от сау палмето потиска прекалената секреция на тестостерон в женското тяло. Тя участва в състава и на някои хранителни добавки за лечение на простата при мъже.