Лайфстайл

8 интересни факта за развода, които трябва да знаете

  13.12.2016 20:48             
8 интересни факта за развода, които трябва да знаете

Никой не вдига сватба със срок на годност. И макар разводът в общия случай да е дефиниран, няма правила, по които той да се реализира еднакво за всички. „Разводът е процес с много удивителни и въпросителни и няма правилен начин, по който да се случи“, казва експертът по разводите д-р Карън Фин. През последните години изследователи са насочили усилия да изучат какво точно причинява разводите и защо те прогресивно нарастват. Ето и някои интересни факти, които е хубаво да знаете:

1. Перфектната възраст за сключване на брак е между 28 и 32 години
Това показва изследване, публикувано от Института за семейни проучвания. Според авторите, ако се венчаете в този възрастов диапазон, има най-малък шанс да приключите брака си с развод. Ако избързате с брака, може да не сте узрели за семеен живот и това да го съсипе. Ако пък изчакате прекалено, миналите ви неуспешни връзки ще повлияят на настоящата, а и има опасност да си формирате навици, които също да окажат негативно влияние на брака ви.

2. Март и август са „най-популярните“ месеци за развод
Според социолози от университета във Вашингтон, които са изследвали честотата на разводите в периода 2001-2015, най-много хора се изпокарват и разделят по празниците и докато се уточнят идва март, когато вече съзнателно подават документи за развод. Август пък е предпочитан, защото децата започват училище през септември и дотогава родителите искат да са се организирали съобразно новата ситуация.

3. Жените са по-склонни да инициират развода
69% от разводите са по желание на дамите. Във връзките обаче разделението на инициатори на раздяла са по равно и сред двата пола.

4. Порното може да е сериозна причина за развод
Изследване на университета в Оклахома разкрива, че двойки, които са започнали да гледат заедно порно след брака си, са два пъти по-застрашени от развод. Много семейни експерти обаче са на обратно мнение – порното може да подобри сексуалния живот на обвързаните и да подсили съюза им.

5. Алкохолът също често води до разпада на семейния живот
Положението е особено критично, ако дамата пие системно и се напива, а съпругът ѝ не пие, се твърди в публикация в сп. Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

6. Бройката партньори също има отношение към развода
Проучване на университета в Юта разкрива, че ако една жена е имала повече от 10 сексуални партньори преди да се омъжи, има двойно по-голям шанс да се разведе, отколкото ако е имала между 3 и 9.

7. Огромен годежен пръстен – пропорционален развод
Ако половинката ви се е охарчил за годежния пръстен, разводът ви също ще бъде голям и „бляскав“, твърдят професори от университета Емъри. Те направили проучване, според което хората, платили между 2 и 5 хил. за годежен пръстен са 1,3 пъти по-застрашени от развод от тези, които са похарчили между 500 и 2000 долара. Вероятността за развод нараства до 1,6 при тези, изпразнили джобовете си с между 5 и 10 хил. долара за бижуто. Най-здрави и дълготрайни бракове според проучването имали двойките, в които годежният пръстен струва под 1000 долара.

8. Кой колко инвестира в брака е ключова причина за развод
Не е тайна, че парите са важни за сполучливия брак. В повечето случай единият от съпрузите изкарва повече и харчи повече, което обаче води до семейни разпри и до раздяла, подпечатана в съда, е тезата на проучване, направено от университета в Канзас.

Източник: tialoto.bg.