Събития

ВИДЕО: Община Враца отбеляза Никулден с изложба-базар на шарани и рибен курбан

  06.12.2016 14:58             
ВИДЕО: Община Враца отбеляза Никулден с изложба-базар на шарани и рибен курбан

С благотворителна изложба – базар на шарани и рибен курбан във Враца бе отбелязан големия християнски празник Никулден. В деня на Св. Николай Чудотворец, повече от 30 специално приготвени шарана бяха откупени от жители и гости на града. Събраните средства ще бъдат дарени за ремонта на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ в града.

Изложбата-базар бе открита от кмета на Общината Калин Каменов. В приветствието си той поздрави всички именици, представители на банковия сектор, търговията и рибарството, чиито покровител е Св. Николай Чудотворец. „Искаше ми се днешният празник да бъде отбелязан по-тържествено в нашия град. Благодаря за вашето присъствие и за това, че се отзовахте на нашата покана да отпразнуваме заедно Никулден. Надявам се, много от вас да се включат в благотворителната инициатива и да изберат своя, приготвен от майстор-готвачите в детските ясли,  детските градини, в училищата и в Общинското предприятие „Социални дейности“, никулденски шаран“, заяви кметът.

Калин Каменов се включи и в кампанията за събиране на средства за родилното отделение във врачанската болница, като откупи два шарана, приготвени от готвачи в Детска градина „Българче“ и Детска ясла „Българчета“. В инициативата се включиха също зам.-кметът Мария Попова, която закупи шаран от Детска градина „Слънце“ и зам.-кметът Петя Долапчиева - с шаран от Детска ясла „Приказка“.

Рибният курбан бе специално приготвен от служители на Общинско предприятие „Социални дейности“, като в него бяха включени 9 вида риба – скумрия, толстолоб, хек, хоки, мерлуза, бяла риба, бял амур, паламуд и шаран. Повече от 1 000 порции бяха раздадени за здраве, а в началото на церемонията рибният курбан бе осветен от Траянополския епископ Киприян.