Събития

Епископ Киприян събра най-много гласове за нов Старозагорски митрополит

  05.12.2016 16:20             
Епископ Киприян събра най-много гласове за нов Старозагорски митрополит

Траянополският епископ Киприян и Месемврийския Иаков събраха най-много гласове по време на избора на кандидати за старозагорски митрополит. Гласуването се проведе в неделя и в него участваха 36 души от епархията. Църковните и светски лица трябваше да изберат двама от общо осемте кандидати за овакантената длъжност. За първи път в историята ни епархийският вот се предаваше онлайн.
40-годишният епископ Киприян събра необходимите гласове още на първи тур. Наложи се повторен вот, тъй като никой друг не получи нужните 50+1 гласа.
Митрополитите от Светия синод с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит на 11 декември, а Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний увери, че той ще встъпи в длъжност в Стара Загора преди Рождественските празници.
Очакванията са, че и следващата неделя Киприян, който в момента замества болния Врачански митрополит Калиник, ще бъде посочен от Светия синод за следващ Старозагорски митрополит. Той ще наследи на овакантения владишки престол дядо Галактион, който бе освободен заради тежкото му здравословно състояние след прекаран инсулт. Запознати твърдят, че Киприян бил предпочитан и от самия Галактион, който и занапред ще живее в митрополията в Стара Загора и ще получава всички необходими грижи от Църквата.

Киприян е ро­­ден в Ка­­зан­­­лък, Ста­­ро­­за­­гор­­с­­­ка епар­­­хия, със свет­­с­­­ко­­то име Ог­­­нян. След за­­вър­­ш­­­ва­­не на ос­­­нов­­­но об­­­ра­­зо­­ва­­ние той по­­лу­­ча­­ва през 1995 г. и сред­­­но му­­зи­­кал­­­но об­­­ра­­зо­­ва­­ние в род­­­ния си град. На 1 септември 1996 г. е подс­­т­­­ри­­ган за мо­­нах в Рил­­с­­­кия ма­­нас­­­тир. През септември 1996 г. е ръ­­ко­­по­­ло­­жен за йе­­ро­­дя­­кон, а по-късно -  за йе­­ро­мо­­нах в Ста­­ра За­­го­­ра.
От ок­­­том­­в­­­ри 1996 г. до края 1998 г. йе­­ромонах Кип­­­ри­­ян из­­­пъл­­­ня­­ва пос­­­лу­­ша­­ни­­е­­то ефи­­ме­­рий на Ка­­зан­­­лъш­­­кия ма­­нас­­­тир “Св. Бо­­го­­ро­­ди­­ца”, ка­­то съ­­щев­­­ре­­мен­­­но е и уче­­ник в па­­ра­­лел­­­ния курс на Софийс­ка­та ду­хов­на се­ми­на­рия „Св. Йоан Рил­­с­­­ки”, след ко­­е­­то е при­­ет в кли­­ра на Вра­­чан­­с­­­ка епар­­­хия ка­­то из­­­пъл­­­ня­­ващ длъж­­­ност­­­та игу­­мен на Тър­­­жиш­­­кия ма­­нас­­­тир “Св. прор. Илия”. През 2000 г.  владиката Ка­­ли­­ник го прави про­­то­­син­­­гел на Вра­­чан­­с­­­ка мит­­­ро­­по­­лия. По-късно става последователно архимандрит и епископ.

Известен с музикалните си учения, от 2000 г. Киприян е наз­­­на­­чен и за ди­­ри­­гент на пред­­с­­­та­­ви­­тел­­­ния хор “Св. Соф­­­ро­­ний еп. Вра­­чан­­с­­­ки” на Вра­­чан­­с­­­ката епар­­­хия. Епископ Кип­­­ри­­ян е но­­си­­тел на го­­ля­­ма­­та наг­­­ра­­да от меж­­­ду­­на­­род­­­ния кон­­­курс “Пе­­е­­ща ду­­ша” , но­­си­­тел е на гра­­мо­­ти и дип­­­ло­­ми от меж­­­ду­­на­­род­­­ния фес­­­ти­­вал на пра­­вос­­­лав­­­на­­та му­­зи­­ка в По­­мо­­рие – 2004/2005 г., на меж­­­ду­­на­­род­­­ния фес­­­ти­­вал на рус­­­ка­­та цър­­­ков­­­на пе­­сен – 2002/2003 г.  в Со­­фия, но­­си­­тел е на юби­­лей­­ния ор­­­ден “Св. Соф­­­ро­­ний еп. Вра­­чан­­с­­­ки” за осо­­бе­­ни зас­­­лу­­ги в раз­­­ви­­ти­­е­­то на цър­­­ков­­­но-об­­­щес­­т­­­ве­­ния и кул­­­тур­­­но-му­­зи­­кал­­­ния жи­­вот във Вра­­чан­­с­­­ка та епархия.