Събития

Елхата във Враца грейва навръх Никулден

  05.12.2016 15:44             
Елхата във Враца грейва навръх Никулден

Осем метрова коледна елха ще грейне на площад „Христо Ботев” на 6 декември в 17.30 ч. За час по-рано е предвидено тържеството по повод запалване светлините на елхата, като участие в празника ще вземат възпитаници от детските градини, балетната школа при НЧ „Развитие 1869” Враца и актьори от Драматично-куклен театър Враца. Поздрав към децата ще отправи кмета на Община Враца-Калин Каменов, а дядо Коледа ще бъде посрещнат с песни и стихове. Със запалването на светлините на коледната елха ще бъде дадено начало на Коледния базар на пл. „Христо Ботев“. От дървените къщички, разположени на централния площад в града врачани ще могат да могат да купуват лакомства и коледна украса. Бирарията, непоредствено до тях ще предлага на всики жители и гости на града изкушения като печени кестени, царевица, греяно вино от касис и арония и др.

Наемът, който търговците ще плащат за една къщичка е 3 лв./ кв.м.

„Идеята на община Враца е къщичките да се използват целогодишно като търговски обекти. След коледно-новогодишните празници в тях ще бъдат настанени търговците на царевица и сладолед. Цената на една къщичка е близо 4 хил. лв. без ДДС. Надявам се по този начин следващата година да си върнем инвестицията“, уточни Каменов.

На 6 декември официално ще бъде открита и ледената пързалка, която от неделя започна тестово да функционира.

Съоръжението, разположено на пл. „Христо Ботев“, е собственост на хърватската фирма „Луна Парк Гартнер“ ЕООД. Пързалката е с размери 12/36 метра и капацитет от 120 души.

Работното време на съоръжението е всеки ден от 10 ч. до 22 ч. Цената на билета е 5 лв. за 40 минути, като в сумата е включено и ползването на кънки. За групи над 10 лица, цената е 4 лв. на човек.

„Община Враца не е финансово ангажирана за престоя на съоръжението, като поставянето на ледената пързалка е за сметка на търговеца, съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца“, заяви кметът Каменов и обясни, че консумативите за функциониране на съоръжението са за сметка на фирмата.

Пързалката ще остане във Враца до 6 януари 2017 г.