Здраве

Спиртът върши чудеса! Ето 10 неподозирани трика, които може да изпробвате

  21.11.2016 16:36             
Спиртът върши чудеса! Ето 10 неподозирани трика, които може да изпробвате

Спиртът често се използва като дезинфектант, но може да се прилага и в други случаи. Освен всичко останало, той е отличен козметичен продукт.

1. Да се отървем от дървеници
Да се отървете от тези досадни насекоми ще помогне спиртът. Напълнете контейнер със спрей със спирт и го впръскайте в големи количества върху матраци и възглавници. Тъй като дървениците снасят яйца, е необходимо да се повтори операцията няколко пъти, за да се уверите, че напълно сте се отървали от този проблем.

2. Заменя дезодоранта 
Ако заминете някъде през уикенда, но сте забравири дезодоранта, не се притеснявайте. Просто поръсете със спирт мишниците. Той премахва бактериите , които причиняват лошия мирис . Но трябва да бъдете внимателни и да го използвате от време на време, тъй като продължителната употреба може да предизвика дразнене на кожата.

3. Домашна хладилна чанта
Ако сложите спирт във фризера, той няма да се втвърди напълно, а ще се превърне в студена полутечна маса. Защо това е толкова важно? Защото по този начин можете да го използвате, когато имате нужда от студен компрес . Изсипете в запечатан найлонов плик 1 част спирт и 2 части вода. Премахнете целия въздух и сложете плика във фризера. След около час сместа ще достигне желаната консистенция. Възможно е да се използва в случай на наранявания или, ако сте далеч от дома, за охлаждане на храна .

4. Убива въшки
Алкохолът е идеален за премахване на въшки по главата . Напълнете със спирт бутилка с пулверизатор и добавете няколко капки лавандулово масло . Излезте в градината или на балкона, и напръскайте сместа върху скалпа. Срешете косата с гребен, за да премахнете мъртвите въшки. Препоръчва се гребенът да се сложи в гореща вода и се дезинфекцира така най-малко един час.

5. Добре почиства ушите
Често за почистване на ушите  използваме памучни тампончета. Това е опасен метод, в резултат на който мръсотията от ухото се придвижва навътре в ушния канал. Спирт и бял оцет може да се използват за по-безопасно почистване. Те трябва да се смесят в подходящ съд, с тях се навлажнява памучен тампон и се поставя в ухото.

6. Премахва лак за нокти
Много от лакочистителите  съдържат ацетон, който може да навреди на ноктите, а силната му миризма може да предизвика чувство на гадене. Използването на чист спирт ще бъде отлична алтернатива. Това може да отнеме малко повече време, но ще имате по-здрави нокти.

7. Премахва раздразненията от подкожни косъмчета
Подкожни косъмчета се отстраняват трудно. След бръсненето на космите някои участъци от кожата се покриват с червени петна. За да се справите с това явление, е необходимо да изтриете кожата с алкохол, който премахва раздразнението, оставяйки кожата гладка. 

8. Почиства
Кремовете, използвани за борба с акнето , обикновено съдържат бензоил пероксид . Спиртът има същите характеристики. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, той не само дезинфекцира съществуващото акне, но също така и омекотява кожата и предотвратява образуването на допълнително дразнене. Бъдете внимателни при използване на спирт директно върху засегнатата област.

9. Бори се с херпесите
85% от хората са носители на вируса на херпес , но той не се проявява у всички. Ако страдате от херпес, опитайте се да използвате 70% изопропилов алкохол директно върху засегнатата област. Това ще ускори процеса на оздравяване.

10. Използва се за дезинфекция на ръцете
Алкохолът е отличен дезинфектант в дома. Смесете 100 грама гел от алое вера с 50 грама изопропилов алкохол, и ще получите чудесен дезинфектант!

Източник: zajenata.bg