Събития

Включват пещера Магурата в списък на ЮНЕСКО?

  18.11.2016 12:15             
Включват пещера Магурата в списък на ЮНЕСКО?

Пещера Магура има шанса да бъде включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това бе заявено от експерти в министерството на културата при откриването на фотоизложба „Пещера Магурата – легенди от праисторията“ в галерията „Средец” на бул. „Ал. Стамболийски” в София. Експозицията е сред проявите, посветени на 60-годишнина от членството на България в ЮНЕСКО и е част от инициативите на министерството на културата, със съдействието на националната комисия на България за ЮНЕСКО, за номинация за вписването на обекта в списъка на световното наследство. Реализирането й е стъпка в популяризирането на стотиците изключително ценни изображения в пещерата и запознаване с хилядолетните следи от човешко присъствие, както и със самия обект, като забележителен природен феномен.

Зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова откри изложбата, на която присъстваха кметът на Община Белоградчик  Борис Николов и заместника му Росен Младенов.

„Пещерата има шанса да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО, като праисторически обект, какъвто до момента няма регистриран в защитените феномени на световната организация“, подчерта Петрунова. Това е било споделено и по време на изложба с рисунките от пещерата в културния център в Париж. Зам.-министърът припомни изказаното впечатление на испански експерти по време на работно посещение, които са били изумени от рисунките в пещерата.

„Както е известно, през месец октомври 2015 г., по покана на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на центъра за световно наследство, на посещение в България бяха Хосе Антонио Лашерас – директор по това време на националния музей и изследователски център „Алтамира” и Пилар Фатас Монфорте, която ръководи сега институциите. В доклада си тези двама водещи испански експерти по праистория и скални рисунки отбелязват, че пещера Магурата притежава изключителна стойност, но в голяма степен е била пренебрегвана от учените поради недостатъчно популяризиране на забележителните й качества. Изложбата „Пещера Магурата” - легенди от праисторията“ е стъпка за промяна на тази ситуация и бележи началото на пътя, който трябва да се извърви, за да може този уникален обект да заеме своето място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – начинание, което вярваме, че с общи усилия ще доведем до успешен край”, каза още доц. д-р Бони Петрунова. Тя заяви, че по номинацията ще продължи да се работи и при смяна на министри.

Кметът на Белоградчик Борис Николов изрази удовлетворението си, че изложбата в известната галерия може да бъде видяна от много ценители на културното и природно наследство. Той благодари на екипа на министерството, който много отговорно е поел да работи за номинацията на Магурата.

„Индикации за това са направени още през 1984 г., но едва сега този екип се зае сърцато да работи за включването на природния обект с уникални праисторически рисунки в списъците на световните, защитени феномени. Надявам се, че работният процес на експертите от министерството ще бъде доведен до успешен край и Магурата ще бъде представена подобаващо пред ЮНЕСКО“, допълни Николов.

Автор на фотографиите от пещерата е Цветан Четъшки. Той благодари на кмета и общината за оказаното съдействие по време на снимките. Откриването на изложбата в столичната галерията бе посетено от много изследователи, историци, археолози, докторанти и студенти. Споделено бе, че има намерение експозицията да се покаже още веднъж преди Коледа и Нова година.

„Предстоят микробиологични и изкуствоведчески изследвания. Процедурата ще продължи около 2 г., след което националната номинация ще бъде представена за одобрение от ЮНЕСКО. 9 са обектите в България със закрила от световната организация, но в Северозападна България няма нито един“,  каза арх. Уляна Малеева - директор на дирекция „Културно наследство, музеи, галерии и изобразителни изкуства“ и е ръководител на групата за работа по номинацията на пещера Магура.