Събития

Млади предприемачи представиха свои идеи

  16.11.2016 13:44             
Млади предприемачи представиха свои идеи

Средното училище „Васил Кънчов” във Враца отбеляза Световната седмица по предприемачество. Под егидата на Джуниър Ачийвмънт България се проведе иновационен лагер, който имаше за цел да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развият чрез иновации и въображение. Иновационният лагер е нов образователен подход, който развива предприемаческите нагласи на младите хора, мотивирайки ги да бъдат изобретателни и да поемат рискове. За първа година инициативата е съвместна с училищния клуб „Кариера”, който функционира в школото по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“.  

Ученици на възраст от 15 до 18 години се състезаваха в пет отбора, като за определено време трябваше да решат казус, поставен от организатора – създаване на бизнес в отговор на социален проблем или потребност в обществото, който да е с минимална конкуренция на пазара. Младите предприемачи намериха атрактивни решения, изготвиха бизнес план и презентираха идеите си. Решенията бяха представени пред професионално жури.

На първо място се класира отбор „Промисъл” чиито участници предложиха идея за бизнес-посредничество между училища, университети и работодатели, което ще промени трудния преход от образование към работа. Фирмата ще стимулира учениците да поддържат отличен успех, като освен стипендия ще им осигурява работно място. Второто място зае отбор „Фючър” с идея за мултимедийно помагало за ученици със специални образователни потребности. Трети се класира отбор „Космос” с разработена идея за бизнес с производство на космически храни. Всички участници бяха отличени от професионалното жури със сертификати и материални награди.