Събития

Баба призова: Хора, помогнете на Алекс да проходи!

  15.11.2016 15:46             
Баба призова: Хора, помогнете на Алекс да проходи!

Малката Александра Кръстянина се нуждае от операции в чужбина, за да проходи - с този зов за помощ към „Конкурент“ се обърна бабата на момиченцето - Галя Кръстянина от Враца.

„Aлекс е родена във Варна, където живеят и родителите й. В момента е на 7 месеца. Бори се да стане голяма госпожица. Като всяко бебче, и нашето е много слънчево и усмихнато дете. За съжаление, се ражда с диагноза фибуларна хемимелия на десния крак. Това е деформация на дясното краче или по-просто казано - едната кост от коляното до глезена липсва. Стъпалото и глезена й са деформирани. Няма начин да проходи, ако не се направи някаква интервенция“, разказва през сълзи бабата на болното дете.

Първоначално семейството се обръща с молба към Фонда за лечение на деца за отпускане на средства за лечението на Алекс в чужбина, защото това е най-добрата алтернатива за изход от ситуацията. От фонда обаче отказват с мотива, че подобна операция може да се направи и в България.

„Чакахме отговор от фонда почти 5 месеца - от 3 май до 12 септември. Не разбираме защо получихме отказ, при положение, че при предишното ръководство на фонда са отпускани суми за лечение на деца със същата диагноза“, възмущава се бабата на Алекс. Гаря Кръстянина разказва, че според българските медици трябва да се изчака Алекс да навърши 2 години, за да й се направи първата операция. „Ако стане интервенцията в България ще й ампутират крачето и ще й бъде сложена изкуствена протеза“, обясни още Галя Кръстянина. Но това не е добър изход според близките на малката Алекс и те започват да търсят други алтернативи за операции, но в чужбина.

„Когато започнахме, бяхме убедени, че единственият вариант за лечение на Александра е клиника във Виена. Казаха ни, че детето ще е до края на живота си с ортези, но беше по-добре от ампутация или опити за лечение в България“, обяснява още бабата на Алекс. По думите й, за да проходи детето, е необходимо да се направят две операции на дясното й краче в Австрия, които ще струват над 60 хиляди евро, след което ще са необходими средства за ортези и рехабилитация. На по-късен етап, до 16-ата й годишнина, ще има още няколко операции.

„Покрай разпространението на каузата, с нас се свързаха родителите на дете със същата диагноза. Оказа се, че съществува цялостно лечение на заболяването, след което то ще може да ходи нормално и да използва краката си като всички нас! Дадоха ни името на д-р Дрор Пейли от САЩ, който преди 20 години е измислил и патентовал сложна операция, с която фибуларната хемимелия се лекува и след няколко последващи удължения на крака, се получава почти пълно възстановяване“, обяснява още бабата. Галя разказа, че с този метод на лечение се правят няколко от операциите наведнъж, както и първото удължаване на крачето, което ще спести на детето няколко упойки и стреса от всяка следваща интервенция. Според д-р Пейли от САЩ, препоръчителната възраст на детето за този вид интервенция е 18-24 месеца.

Операцията струва 250 000 долара - сума, която е непосилна за семейството и близките на малката Алекс. Те обаче са категорични, че ще направят и невъзможното детето им да проходи.

„Правим всичко възможно, за да набавим средствата за лечение в САЩ, което е най-добрата алтернатива за внучката ми. Освен чрез дарителска сметка, сме организирали досега и десетки благотворителни базари в София и Варна, има и дарителски кутии в тези градове. Сумата, която е събрана до момента е 66 000 лева“, каза още Галя и благодари на всички добри хора, които са се отзовали до момента. „Нямаме думи да опишем колко сме признателни на тези, които се присъединиха към борбата на семейството ни и тази най-важна за Алекс битка! Вярваме, че с ваша помощ ще успеем да направим най-доброто за нашето детенце“, апелира чрез медията ни Галя.

Тя обясни, че родителите на Алекс са подали повторно молба във фонда за лечение на деца, за да бъде преразгледан случая им. И чакат чудо.

„Мечтая един ден моята внучка да стане състезателка по спортни танци и аз да ходя да я гледам и аплодирам“, разкри най-съкровената си мечта бабата на Алекс. Галя всеки ден се моли да стане чудо и малката Александра да ходи и тича около нея. Бабата дори си е направила албум, в който вписва всеки един дарител, който познава и води хронология на събитията покрай безспирното търсене на средства за лечението на болното й внуче.

 

Снимки: личен архив

В мъката си бабата на Алекс – Галя Кръстянина, е прописала стихове. Публикуваме част от едно нейно стихотворение-молба:

За парите и душите

Колко нужни са ни те -

финикийски знаци във реално време

отключват леко всякакви врати

и решават куп проблеми.

Но нямат стойност никакви пари

без светли хора и приятели добри!

 

 

 

Добри хора, нека да дадем шанс на Алекс за нормален живот!

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА:

ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА
BIC: CECBBGSF
IBAN: BG40CECB979040G7448700
ТИТУЛЯР: АЛЕКСАНДРА АЛЕКСАНДРОВА КРЪСТЯНИНА
, ВАРНА
PayPal : [email protected]
титуляр: Венета Кръстянина
, (майка)

ДАРИТЕЛСКИ SMS с текст на латиница DMS ALEXANDRA на номер 17 777 за всички мобилни оператори