България

Чудо невиждано! Задава се най-голямата от 70 години насам Супер Луна

  12.11.2016 17:45             
Чудо невиждано! Задава се най-голямата от 70 години насам Супер Луна

През този ноември ще се случи нещо, което не сме виждали от 70 години, а именно – най-голямата Супер Луна за 21 век. Това ще стане на 14 ноември, когато за първи път от 1948 година насам Луната ще бъде толкова близо до Земята, съобщава Нова тв.

Астрономите споделят, че в този ден Луната ще е изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка в сравнение с едно обичайно пълнолуние. Следващото такова събитие ще е на 25 ноември 2034 година.

Но какво всъщност представлява Супер Луната? Луната има елиптична орбита, една част от орбиталната траектория – наричана перигей – е с около 48 280 km по-близо до Земята, в сравнение с другата част от орбитата, наречена – апогей.

Пълнолуние наблюдаваме, когато Земята е между Слънцето и Луната, а Супер Луна – когато освен това подреждане, Луната се намира и в перигея на своята орбита.

Така, обърнатата към нас страна на Луната се осветява от Слънцето, като в същото време тя се намира максимално близо до Земята.

В действителност Супер Луната, или научно казано „перигейното пълнолуние“, не е нещо рядко и изключително – наблюдавахме такава миналия месец, на 16 октомври, а след тази на 14 ноември, следва друга – на 14 декември.

Но тъй като предстоящото пълнолуние ще съвпадне с лунния перигей, и то за почти 2 часа, ще наблюдаваме изключително ярка и голяма Луна, според учените от НАСА – най-голямата за последните 70 години.