Събития

Сенатор отърва ареста срещу парична гаранция

  31.10.2016 15:29             
Сенатор отърва ареста срещу парична гаранция

Председателят на общинския съвет в Роман Тихомир Вълчев се порадва на есенния панаир в родния си град, след като в четвъртък е бил освободен от следствения арест срещу парична гаранция.

Шефът на местния парламент прекара почти 7 месеца „на топло“. Той беше задържан в края на март т.г. при специализирана акция на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата във връзка с аферите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Първоначално белезниците щракнаха на ръцете на 18 настоящи и бивши служители на ДАИ от различни градове на страната. Впоследствие половината от тях бяха пуснати, а срещу 9 бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на длъжностни престъпления - искане и вземане на подкупи. Според прокуратурата групата е действала от февруари 2015 г. до март 2016 г. под ръководството на бившия шеф на автомобилната агенция Цветелин Цветанов.

В началото на април специализираниятапелативен съд остави в ареста само трима от първоначално арестуваните и обвинени за корупционни схеми в ДАИ. Зад решетките за постоянно останаха бившият шеф на агенцията Цветанов, бившият началник на ДАИ - Габрово Венцислав Генов и собственикът на автошкола Тихомир Вълчев.

През август Цветанов и Вълчев поискаха да им бъде променена мярката за неотклонение в по-лека, но апелативният спецсъд отново ги остави в ареста.

През седемте месеца, когато Вълчев беше в следствения арест, общинските съветници в Роман се опитаха да го свалят няколко пъти, но мнозинството отказа да прекрати правомощията му.

В края на миналата седмица той се е явил в общинската администрация, за да прекрати неплатения отпуск, в който е бил, докато се води следствието срещу него. Първата му официална проява ще е на следващото заседание на местния парламент, което все още не е насрочено.