Събития

Отново се търси кмет за Станево

  27.10.2016 14:57             
Отново се търси кмет за Станево

Ломското село Станево от 20 дни отново е без кмет. Този път обаче хората няма сами да си избират управник, а той ще бъде назначен от общинския кмет Пенка Пенкова. Това е така, защото съгласно разпоредбите на новия изборен кодекс, селото от кметство ще бъде преобразувано в наместничество. Това ще стане на сесия на общинския съвет на Лом днес. Очаква се местният парламент да упълномощи Пенка Пенкова да назначи кметски наместник на Станево.

Трагедия остави селото без управник. На 2 октомври хората на Станево избраха за свой кмет 23-годишния Цветомир Иванов. Три дни след изборите  и още преди официално да встъпи в длъжност младият мъж загина в зловеща катастрофа.

Тежкото пътно произшествие стана на 5 октомври към  20.55 часа на пътя Лом – Козлодуй край село Ковачица. Цветомир шофирал „Форд Сиера”. На ляв завой излетял от пътя и се ударил в дърво. При сблъсъка колата се  огънала около ствола. Младият мъж е издъхнал на място.

Според полицаи автомобилът се е движел с несъобразена скорост, километрежът на смачкания „Форд” бил заковал при удара  на 160 км/ч. Разследването на трагедията още не е приключило.

За успех в кметуването си, здраве и късмет на съселяните си младежът смяташе да започне мандата си с курбан и водосвет. Но не доживя да ги направи.

Цветомир бе избран на извънредни избори, до които се стигна, след като поредният управник на Станево бе осъден за издаване на документи с невярно съдържание.

През март тогавашният управник  Милен Милчев напуснал поста, след като районният съд в Лом го осъди на три месеца условно с тригодишен изпитателен срок заради съставяне на неистинки документ. През септември 2014 г., дни след като бил назначен за кметски наместник, Милчев трябвало да издаде удостоверение за наследници. Хората го искали за продажба на ниви.

Когато сделката стигнала до нотариус, се установило, че в документа не е вписан един от наследниците на имота. Ощетеният подал сигнал до прокуратурата и срещу Милчев започнало разследване. Кметът признал вината си и постигнал споразумение с прокуратурата. Присъдата му е условна, но осъдителна и според закона той няма право да бъде кмет.

Милчев беше назначен за наместник на мястото на Недка Младенова. Тя е отстранена и осъдена на пробация за същото престъпление.

Младенова е майка на кмета преди нея – Пламен Митков. Митков три пъти е осъждан за издаване на документи с невярно съдържание.

Последната му присъда, която реално го сваля от поста е за пълномощно. При Митков дошъл вуйчото на 14-годишно дете и поискал документ, за да получи личната карта на хлапето, негова племеница. Майката и бащата били в чужбина и кметът ги подписал. Така издал на мъжа пълномощното. Полицията обаче установила, че в деня, когато е издаден документът, хората вече били зад граница и на практика няма как сами да са положили подписи. 

Сега хората в Станево чакат поредния  си управник. Те са се зарекли да не го пускат в кметството преди свещеник „да изгони злото” от сградата и цялото им село.