Събития

Затвор за бивш земеделски шеф и зам.губернатор, въртял далавери

  26.10.2016 15:49             
Затвор за бивш земеделски шеф и зам.губернатор, въртял далавери

Четири години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лева постанови окръжният съд в Монтана за бившия шеф на областната дирекция „Земеделие” във Видин и екс зам.губернатор Николай Тодоров. Монтанските магистрати са признали Тодоров за виновен за престъпление по служба при продажбата на държавни и общински земи. Те са отсъдили още, че Тодоров не може да заема държавна длъжност в продължение на четири години.

Николай Тодоров беше шеф на областното земеделие във Видин от 2002 до 2009 година, а през 2013 година при кабинета „Орешарски” бе назначен за заместник областен управител от квотата на ДПС.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.

Делото срещу Тодоров е за сделки, сключени от 2007 година до края на мандата му като земеделски шеф. Установено е, че вследствие на тях държавата е ощетена с около 1.9 милиона лева. Пред държавното обвинение Николай Тодоров е показал ксерокопия на разрешения от Министерството на земеделието и горите, но оттам са отговорили, че не могат да открият оригиналите. Всички имоти, които са предмет на делото, са продадени на един и същи човек – възрастна жена, майка на известен видински адвокат. Впоследствие много от тях са препродадени. Прокурорската проверка за сделките се води от 2011 година, а досъдебното производство е образувано в началото на 2012 година. Въпреки това на следващата година Тодоров е назначен за зам. областен управител.

В хода на съдебното следствие става ясно, че Николай Тодоров е сключил четири договора за покупко-продажба на земя с възрастната дама, която на практика е подставено лице. Земите били частна държавна собственост, частна общинска собственост и публична общинска собственост. Със същия купувач бил сключен договор за покупка-продажба на земя – частна общинска собственост без решение на общинския съвет и без търг или конкурс. Въпреки изричната забрана за продаване на имоти публична общинска собственост, Тодоров продал през май 2009 г. полски път, а в село Извор е продаден спортен имот. В Косово пък е изтъргуван терен на  действаща детска градина. За четирите сделки са платени 333 375 лв., а реалната им стойност, определена съгласно закона, е 2 329 031 лв., т.е. държавата и общините са ощетени с близо 2 000 000 лв.

По делото са събрани доказателства и за връзки между Николай Тодоров и роднини на купувача. Установено е, че през 2007 г. съпругата на Тодоров е получила заем в размер на 1 579 500 лв. от дружество, в което съдружниците са свързани с купувача лица.