Събития

Дариха уникална картина на Видин за Димитровден

  26.10.2016 14:25             
Дариха уникална картина на Видин за Димитровден

Бизнесмени и политици дариха на художествена галерия „Никола Петров“ във Видин оригинал на Жул Паскин. Зад благородния жест стоят петима местни и известни хора – бизнесмените Димитър Чукарски, Любомир Пунчев и Владислав Ангелов, народният представител Владимир Тошев и кметът Огнян Ценков.

 „Етюд с фигури“ - молив и акварел върху хартия, с ръчен подпис на Паскин, печат „Ателие Паскин“ и надпис „USA 1919“,  е с оценка за автентичност на френския експерт Абел Рамбер, считан за най-големия познавач на творчеството на Паскин.

Творбата е с размери 21 на  27 см /виж долу – б.р./.

Идеята за дарението е на шефа на съвета на директорите на „Ломско пиво“ Димитър Чукарски. Няколко години той търсил творба на родения през 1885 г. във Видин  импресионист. Купил я от Париж. С притежанието на „Етюд с фигури” видинската художествена галерия става част от  световните галерии. Лично Чукарски, заедно с кмета на Видин - Огнян Ценков и депутата Владимир Тошев дариха ценната творба навръх духовния празник на града - Димитровден.

Творби на Жул Паскин  досега са показвани в България през 1935 г. заедно с произведения на Иван Ангелов, Гошка Дацов, Юрдан Кювлиев, Иван Милев, Никола Петров. През 1975 г. е организирана голяма ретроспективна изложба с картини  на Паскин  в София, Пловдив и Видин. А през  1991г. в изложбата „Художници евреи в България” са показани и негови платна.

През 2013 г.  по инициатива на Френския институт и със съдействието на посолството на Франция в България, на Министерството на културата и на Софийската градска художествена галерия бяха представени  115 рисунки, масла  и акварели от  различни периоди в творчеството на Жул Паскин. Изложбата, налечена  „Жул Паскин – от  Видин до Париж“, беше представена в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Повечето от платната   бяха  от личната колекция на Том Крог, председател на комитета „Паскин“. Ретроспективната изложба е първата, създадена специално за България. Екипъте събирал три години картините от частни колекции и галерии в Париж, Люксембург, Осло, Лондон и Тел Авив. Около 30 от творбите, предимно рисунки, са показани  за първи път пред публика. Голямо участие в изложбата са имали и колекционерите - българи Ирина и Даниел Папаро.

Творби на Жул Паскин притежават  много частни колекционери в цял свят -  Националният музей за модерни изкуства в Париж, Националната библиотека в Париж, Музеят за живопис и скулптура в Гренобъл, Музеят за изящни изкуства в Лил,  галерии в Лондон и Тел  Авив, Общинският музей в Камбре, НХГ – София, а вече и видинската художествена галерия „Никола Петров”.