Събития

Тревожно: Възпитават с бой децата на Враца

  25.10.2016 15:28             
Тревожно: Възпитават с бой децата на Враца

Враца е на шесто място в България по сигнали за деца в риск, които са възпитавани с бой или за които има подозрения, че са в опасност – това бе огласено на пресконференция в града под Околчица. Форумът беше организиран от Института за социални дейности и практики.

През 2015 г. 1 757 са били престъпленията против личносттa, завършили с осъждане у нас, като процентът на условните присъди е близо 40. 76 пък са престъпленията против личността, завършили с осъждане през м.г. в областта. Това е пренебрежително малко в сравнение с делата, водени за престъпления от общ характер – 1 072.  За 2015 г. статистиката твърди, че в областта няма деца, пострадали от тежки престъпления. В същото време Враца се нарежда на шесто място в страната по брой сигнали за деца в риск към Националната телефонна линия за деца, която е 116 111.

Практиката за щадящо изслушване на деца свидетели или пострадали от насилие и/или престъпление в т.нар. „сини” стаи е от 10 години. За този период от подобни услуги, управлявани от института, са преминали 204 деца от София, Шумен, Монтана, Стара Загора и Видин. От тях 40 са по граждански дела и 164 – по наказателни. Най-малкият клиент на услугата е било хлапе на 4 години, което е призовано по наказателно дело. Днес у нас действащите сини стаи са 15, но те все още не се използват достатъчно от професионалистите и остават „непознати” за семействата. 

С промените в законодателството „сините” стаи остават само част от ресурса в подкрепата на жертвите – деца и възрастни. Работата в екип от полицаи, съдии, прокурори, социални работници, психолози и лекари при случаите на деца-жертви се пилотира от института по социални дейности и практики от почти две години във Видин. Вече над година се предлага от института като социална услуга, съвместно с УНИЦЕФ-България и общините Шумен и Монтана в центровете за застъпничество и подкрепа за деца жертви на насилие „Зона заКрила”.