Събития

Председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков: Очаквам повече инвестиции в Северозападна България

  25.10.2016 14:12             
Председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков: Очаквам повече инвестиции в Северозападна България

Господин Велков, каква е равносметката ви за работата на Общинския съвет през изминалата една година?

Аз съм изключително доволен от работата на Общинския съвет и от работата на всички общински съветници, защото, ако се погледне начинът, по който са приемани решенията, които са изключително важни и са свързани с проекти, с финансиране на Община Видин или с други важни дейности за общината, то те са приемани с огромно мнозинство от всички групи. Или, когато е трябвало да бъдат отдадени обекти на културни и други институции, най-често тези предложения са приемани с абсолютно мнозинство. Както на последното заседание Турската поща трябваше да я дадем на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Всички 34 –ма присъстващи съветници гласуваха положително. Така е и за всички проекти, които са за доброто за града и които е предложила Общината. Винаги, когато става въпрос за това да се случи нещо положително в града, хората загърбват всякакви политически пристрастия и гласуват в полза на Видин, което е добре. Няма го това противопоставяне на всяка цена, което е хубаво. Разбира се, ние си имаме нашите политически различия и те понякога проличават, което е съвсем нормално. Изключително добър общински съвет имаме. Всички съветници са хора, които са успели в своята област и тежат на мястото си. Дори, когато имаме различия  по определени въпроси, дори тогава се намира най-разумният, компромисният вариант. Така че, аз съм доволен.

Съществуват ли подводни камъни в работата ви на председател на Общинския съвет?

Не бих казал, че има подводни камъни, защото от 2003 година съм общински съветник и няма как нещо да ме изненада. Бил съм и председател на група два мандата, така че имам достатъчно опит. Бих казал, че това е Общинският съвет, в който има най-малко противопоставяне на политическа основа. Понякога има на лична основа, но не и на политическа. Което е добре и това означава, че общинските съветници поставят интересите на града над всякаква политика. Няма да забравя, когато бяхме в Русе, проф. Белоев, който е председател на Общинския съвет и бивш ректор на университета, казваше една много хубава фраза - моята партия е университетът. Аз бих казал, че партията на всички нас е град Видин на първо място.

От кои решения на Общинския съвет сте доволен, че са приети?

Няма решения на общинския съвет, от които да съм недоволен. Фактът, че вече нещо е решено означава, че то е достатъчно обмислено, минало е през комисиите, обсъдено е. Доволен съм от това, че дадохме възможност за създаване на Бизнес-инкубатор във Видин, който всеки момент трябва да заработи. Единодушно беше даден етаж от бившето спортно училище на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерство към икономиката. Изключително съм доволен от усилията, които положиха кметът и областният управител и създадохме този обучителен център на Русенския университет. Вече имаме 115 студенти. Надявам се догодина да успеем да го направим филиал, защото е изключително важно за града ни  и това е филиал на държавен университет, който много добре работи. Аз бях много впечатлен, че хората настояваха това да се случи във Видин. Това е положително - да видиш, че някой харесва града ти. Всички, които идват във Видин са впечатлени от него, градът ни е изключително красив, с голям потенциал.

Как виждате развитието на община Видин?

На първо място във финансово отношение градът се стабилизира. Спряха се ненужните харчове, на второ място, увеличиха се приходите, повече от 700 хиляди лева сме събрали от такса МПС-та, само защото се преустанови възможността да се минава на преглед без да е платен данъкът. На трето, но не на последно място, получихме допълнително финансово стимулиране от държавата в рамките на 2 милиона лева безлихвен кредит. Сега очакваме още 4 милиона лева безлихвен кредит. Получихме и 1милион  лева допълнително за капиталовите разходи , което е хубавата част, защото иначе тези общини, които са в тежко финансово състояние, много трудно биха излезли от него без помощта на държавата. Имаме общини, които получиха повече от 20 милиона лева безлихвени кредити. Бих казал, че хубавото е, че от началото на годината нямаме запори. И да имаме, то е само за няколко дни, докато предишния мандат го изкарахме почти целия в запори. Това дава възможност на администрацията сега да работи нормално. Мисля, че община Видин лека-полека финансово се стабилизира. Оказа се, че ние с кмета Огнян Ценков имаме едно и също желание като мечта – да оставим в края на мандата Община Видин в такова стабилно състояние, че да й остане да плаща само банковия си кредит. А всичко останало да бъде изплатено. Това означава, че общината ще бъде в изключителна финансова стабилност.

Ще има ли в скоро време инвеститори в община Видин ?

Непрекъснато се опитваме да привлечем инвеститори. И тази седмица бяхме в София в тази връзка. Идваха и потенциални инвеститори от Азия. С финансовото си стабилизиране Община Видин ще привлече инвеститори. Имаме няколко сериозни запитвания, но не бих искал да ги споменавам, защото има конкуренция между отделните общини. Но когато погледнем например в момента Южна България, където инвестициите са най-големи, там вече страдат от огромен недостиг на работна ръка и на възможности за предоставяне на добри условия на инвеститорите. В Североизточна България, в района около Шумен, има много сериозни инвестиции, предимно турски. . Очаквам по-голяма част от инвестициите да се насочат към Северозападна България. В случая много ще ни помогне възобновяването на инфраструктурата – ремонтирането на Е 79. Дай Боже, да се направи и новият път, при който ще се избегнат селата и завоите. Това ще помогне много.

Във връзка с духовния празник на Видин -  Димитровден предстои тържествено заседание на Общинския съвет. Какво се предвижда да се случи на него?

Тържествената сесия на Общинския съвет е свързана с празника на града Димитровден и на тази тържествена сесия обикновено се канят много гости. На нея предстои обявяване на трима почетни граждани на Видин. Те  ще получат диплома, плакет, карта и значка на Видин. Поканени са всички почетни граждани на Видин през годините, всички предишни председатели на Общинския съвет, всички депутати. Ще присъстват и много гости от близките градове – председатели на общинските съвети на Враца, Монтана, вероятно и кметовете. Подготвена е празнична програма. Изобщо това е един много хубав, тържествен момент.

Кои председатели на Общинския съвет сте запомнили и от кои сте се учили?

Всички председатели си имат своето място в развитието на Общинския съвет, не съм  работил само с първите двама председатели – г-н Живков и г-н Шикалков. Г-н Живков е първият председател на Общинския съвет след 1989 година. Според мен всички се справяха много добре и имат своето място в развитието на града.

Председателската роля е много трудна. И ако Общинският съвет се справя добре с нея, то това е роля на всички общински съветници. Ако обаче претърпи провал, то това е провал на председателя. И това е трудна задача. Работата на Общинския съвет се забелязва само когато има някакъв конфликт или във война с администрацията. Когато всичко върви плавно, не се забелязва. Тази работа е малко скучна и е суха материя, затова малко хора наблюдават заседанията. Гражданите идват на заседание на Общинския съвет само когато има точки от дневния ред, които ги интересуват. На хората им е интересно, когато има някакъв скандал, а обикновено тогава няма продуктивност.

Коя работа ви е по-интересна – тази в бизнеса или тази като председател на Общинския съвет?

Аз съм временно на тази длъжност – председател на Общински съвет – Видин. Не знам колко време ще изкарам. Определено в следващ мандат няма да бъда, това мога да го кажа още отсега.

Защо?

Твърде дълъг е периодът да се работи в тази сфера 12-13 години. Има млади хора, които могат да поемат тази длъжност и е добре да се даде път на младите, те да се заемат с работата. Мисля, че се справям добре и на двете места, но сърцето ми е в бизнеса. И мисля, че там съм по-полезен.

Вие сте председател на областната структура на СДС и през всичките години не променихте убежденията си и членството си.

Аз съм членувал през целия си живот само в една партия – СДС и тя ще си остане. Преди да се учреди СДС, бях в БЗНС „Никола Петков”.

Защо СДС?

Ако има нещо хубаво, което се случи след 1989 година в държавата, то това е СДС. Имаме и грешки, и много хубави неща. Да припомня на онези, които са забравили – какво се случи през 1997 година, в каква ситуация СДС пое държавата. И мисля, че тогава България започна да се развива. Иначе имахме 7-8 изгубени години, в които нищо не се случваше буквално. След това станахме европейска държава с хубавите, и лошите неща. Мисля, че хубавите са повече.

Необходимо ли е в политиката да има морал и нравствени принципи?

Никога не съм приемал факта, когато някои с лекота сменят партията си. Разбира се, всеки има право на промяна. Но човек не напуска всеки път нещо, когато се разочарова и когато е много трудно. В СДС сме имали и много хубави, и много трудни моменти. Сега бих казал, че е един от нелеките моменти, но когато не ти харесва нещо, стоиш и работиш, за да го промениш. Когато ти харесва - стоиш и помагаш да се върви в същата посока. Не мога да приема това да напуснеш дадена партия, когато е трудно и да отидеш там, където е уж по-леко и където, примерно, са на власт. Така че аз ще си остана в СДС и ще продължа да работя. Ще следя внимателно какво ще се случи след президентските избори, защото на Реформаторския блок, от който СДС е част, изтича споразумението след президентските избори. Какво ще се случи след това -  ще видим.

 

 

ВИЗИТКА

Генади Велков e роден на 1 април 1962 година в град Кула. Средното си образование получава в реалната гимназия „Димитър Благоев” във Видин.  Завършва учителския институт. Следва „История и география” във ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий“.  Работи 5 години като учител във Винарово и Ново село. През 1991 година прави собствена фирма, която и в момента e действаща. Председател е на областния съвет на СДС. От 2003 година е общински съветник, а от една година е председател на местния парламент във Видин.